Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Novac se može iskoristiti za izgradnju

Poduzetničkim zonama i inkubatorima 3,5 milijuna kuna županijske potpore

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Na području županije trenutačno je aktivna 31 poslovna zona, a u njihov razvoj uloženo je 50 milijuna kuna

Za razvoj poduzetničkih zona i poduzetničkih inkubatora, Zagrebačka županija podijelit će ukupno 3,5 milijuna kuna potpora.

OPĆINE I GRADOVI PRIHVATILI PRIJEDLOG ZA HUMANITARNU GESTU Zajedno će financirati režije za stan u Zagrebu

Za izgradnju i uređenje

Županija je uputila javni poziv gradovima i općinama na svom području koji je otvoren do iskorištenja sredstava, a najkasnije do 2. studenoga. Poticajna sredstva dodjeljuju se gradovima i općinama za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za infrastrukturu u zoni, ali i za izgradnju i uređenje energetske, komunalne, prometne i komunikacijske infrastrukture do zone i u zoni te uređenje okoliša. Također, sredstva se dodjeljuju i za izradu projektne dokumentacije, za izgradnju i opremanje poduzetničkih inkubatora te uređenje zemljišta i okoliša uz inkubator.

– Na području Zagrebačke županija trenutačno je aktivna 31 poslovna zona, a u njihov razvoj od 2001. godine samo je Zagrebačka županija uložila oko 50 milijuna kuna. Pribrojimo li tome državna te gradska i općinska sredstva ta brojka je višestruko veća. Da se ova strategija pokazala ispravnom, najbolje pokazuje broj investicija u našim zonama koji kontinuirano raste – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić nadodavši kako je trenutno najočekivanija ona u Jakovlju u kojoj austrijska aeronautička tvrtka FACC gradi 33 milijuna eura vrijednu tvornicu u kojoj će proizvoditi dijelovi za najpoznatije svjetske zrakoplove, a koja će zaposliti 450 djelatnika.

Ministrica VUČKOVIĆ U POSJETU VSŽ Ugovoreni projekti od 1,152 milijarde kuna, isplaćeno je 800 milijuna kuna

Neke od tvrtki koje posluju u poduzetničkim zonama na području Zagrebačka županije su Rimac Automobili, König metali, IKEA, Designer outlet Croatia, Logistički centar Kaufland, Lagermax, Distributivno-logistički centar RALU, Bajkmont, PIP itd.

Prijave isključivo online

Maksimalan iznos sredstava koji pojedini korisnik može ostvariti je, pojašnjavaju u Županiji, do milijun kuna, a postotak sufinanciranja ovisi o indeksu razvijenosti grada ili općine. Tako za projekte jedinica lokalne samouprave (JLS) prvog, drugog, trećeg i četvrtog Županija može izdvojiti do 100 posto iznosa vrijednosti projekta, za gradove i općine petog i šestog stupnja razvijenosti maksimalni iznos sufinanciranja iznosi do 80 posto vrijednosti, dok one najrazvijenije jedinice lokalne samouprave koje se nalaze u sedmoj i osmoj skupini razvijenosti mogu ostvariti maksimalnu potporu do 60 posto iznosa vrijednosti.

Prijava projekata se vrši isključivo elektronički, putem sustava ePrijave na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija u sustav za prijavu projekata.

Projekt vrijednost 5,3 milijuna kuna Otvoreno drugo reciklažno dvorište u Sisku

– Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga i ovjeriti te poslati u roku od 7 dana od dana ispunjavanja ePrijave, (bez već prethodno u sustav učitane propisane dokumentacije), preporučenom poštom na adresu Zagrebačke županije s naznakom „Prijava za sufinanciranje poticanja razvoja poduzetničkih zona i poduzetničkih inkubatora u Zagrebačkoj županiji za 2021. godinu. Također, prijavni obrazac može se i poslati preporučenom poštom ili osobno predati u pisarnici Zagrebačke županije koja se nalazi na već spomenutoj adresi u prizemlju – kažu u Županiji.