Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
Na 100. godišnjicu rođenja

Kipar i medaljar Želimir Janeš dobio spomen ploču u Sisku

U Sisku otkrivena spomen ploča kiparu i medaljaru Želimiru Janešu
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Želimir Janeš poznat je po Aleji glagoljaša u Istri, od Roča do Huma, te spomeniku Prvom partizanskom odredu u šumi Brezovica, no najveći mu je opus u medaljama i plaketama

Na sisačkom Malom kaptolu otrkivena je u ponedjeljak, na stotu godišnjicu njegova rođenja, spomen ploča kiparu i medaljaru Želimiru Janešu. Poznat je po Aleji glagoljaša u Istri, od Roča do Huma, te spomeniku Prvom partizanskom odredu u šumi Brezovica, no najveći mu je opus u medaljama i plaketama.

- Ovaj veliki umjetnik bio je prije svega i veliki zaljubljenik u svoj Sisak kojem se uvijek vraćao. Sudjelovao je u izradi brojnih turističkih monografija Siska u razdoblju od 50-ak godina. Nakon spomen obilježja slikaru Slavi Strieglu ovo je priznanje još jednom našem sugrađaninu koji je volio svoj grad. Provodit ćemo i dalje njegovu ideju Šetnice povijesnih koraka uz Kupu, prilagodit ćemo je postojećem stanju i oživotvorit ćemo ju sve do Starog grada - rekla je sisačka gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Želimir Janeš diplomirao je kiparstvo 1941. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u klasi Frana Kršinića, polazio je tzv. specijalke Ivana Meštrovića i Antuna Augustinčića dok je kod Ive Kerdića učio medaljarstvo. Bio je i redoviti profesor i voditelj fakultativnog tečaja za sitnu plastiku na zagrebačkoj Akademiji likovne umjetnosti.

U četvrtak će u Gradskoj galeriji Striegl biti otvorena izložba" Janeš - 100 godina od rođenja" koja je zamišljena kao prezentacija kipara Želimira Janeša kroz radove njegovih studenata.