Izbornik
Naslovnica Gradovi
Predstavljen projekt revitalizacije Parka 136. slatinske brigade

Klupe s imenima slatinskih umjetnika i na Brailleovu pismu

1/2
Foto: Grad Slatina
Atrakcija će biti glazbeni stup gdje će se moći poslušati recital ili poezija Mirka Jirsaka ili skladbe Milka Kelemena

Prezentiran je projekt “Revitalizacija Parka 136. slatinske brigade”, koji će se u idućih nekoliko godina kandidirati kako se natječaji budu otvarali.

PO RASTU IZDVAJANJA ZA PODUZETNIŠTVO Slatina među prvih 10 gradova u RH

Spomenik Kelemenu

– Park se proširuje novim sadržajima, tako da se parkiralište na jugozapadu uklanja te će se na tom prostoru urediti trg sa stolovima i klupama za djecu ispred Zavičajnog muzeja, odnosno buduće Glazbene škole, gdje se planira postaviti i bista ili spomenik Milku Kelemenu. U parku ćemo prije svega otvoriti novu centralnu aleju koja će gledati prema zgradi Gradske uprave i središnjem paviljonu. Neke postojeće staze ćemo ostaviti, ali sve skupa ćemo proširiti da bi aleje mogle dobiti na važnosti i osnovnoj funkciji, a to je okupljanje građana u raznim prigodama, za što će staze široke 6 metara biti daleko prikladnije – rekla je Andrea Knez, krajobrazna arhitektica tvrtke Helion Group.

U parku je trenutačno 80-ak stabala, od kojih će se 15-ak ukloniti te zasaditi novih 99 stabala, kao i više od 500 grmova te oko tisuću cvjetnica, odnosno ruža i ostaloga cvijeća.

– Središnji dio oko paviljona bogato ćemo urediti sadnjom ruža i drugog bilja i taj će se dio zvati Rondo umjetnika, jer su predviđene klupe od kojih će svaka nositi ime jednog od slatinskih umjetnika s njihovim osnovnim podacima na tri jezika i Brailleovu pismu. Trg ispred Upravne zgrade proširit ćemo i urediti granitnim opločenjem i kamenim rubnjacima. Otvaramo još dva manja prostora, organiziramo trg ispred crkve, gdje će se urediti prostor za fotografiranje mladenaca. Otvara se i jedan manji trg kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima koji će biti prikladniji za održavanje komemoracija – otkrila je arhitektica.

PO PRVI PUT Za mlade sportaše 200.000 kuna

Igralište za djecu s teškoćama

Park će dobiti multifunkcionalno dječje igralište, gdje će sve sprave biti namijenjene i djeci s poteškoćama u razvoju. Atrakcija će biti glazbeni stup gdje će posjetitelji moći poslušati recital ili poezija Mirka Jirsaka ili skladbe Milka Kelemena. Gradonačelnik Denis Ostrošić naglasio je da je Park 136. slatinske brigade “u proteklih 70 godina dao svoje” te se mora razmišljati o idućih 70 godina.

– Bit će to jedna velika prilika za grad Slatinu da spoji Trg sv. Josipa, odnosno uređenost centra grada doslovno s ostalim segmentima koji su već uređeni poput kompleksa Sequoie, energetskim obnovama POU Slatina i gradske uprave, zatim kandidiranjem energetske obnove zgrade Hrvatskog doma i Zavičajnog muzeja, u jedan prekrasan kompleks – kazao je Ostrošić.