Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka 85 pregleda
Dio Riječkog karnevala

Vesela kolona od 65 maškaranih vozila na rallyju Pariz - Bakar

Kolona od 65 maškaranih vozila na rallyju Pariz - Bakar
1/6
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Vesela vozila prolaze Rijekom i mjestima riječkog prstena - od Korza preko Orehovice, Svilnog, Čavli, Cernika, Mavrinci, Kukuljanova, Škrljeva i Kostrene do grada Bakra

Autoklub Rijeka i ove je godine tradicionalno pripremio najluđi, najotkačeniji i najpopularniji Maškarani autorally Pariz – Bakar, koji je sastavni dio Riječkog karnevala i svojevrsni zaštitni znak riječkog „petog godišnjeg doba“. Maškarani autorally Pariz – Bakar nastao je kao parodija na poznati rally Pariz – Dakar na kojem je 1990. godine nastupio poznati hrvatski automobilist Tihomir Filipović.

Ovogodišnje 26. izdanje Maškaranog autorallyja Pariz – Bakar identično je prošlogodišnjem, što znači da vesela vozila i još veseliji vozači i suputnici prolaze kroz Rijeku i mjesta riječkog prstena, od Pariza i Korza preko Orehovice, Svilnog, Čavli, Cernika, Mavrinci, Kukuljanova, Škrljeva i Kostrene do grada Bakra, izvijestili su iz Grada Rijeke.

Rally se vozi prema Posebnom pravilniku oslanjajući se na sportska pravila Hrvatskog auto karting saveza, a sastoji se od vožnje po zadanom putu, itinereru, i posebnih ispita spretnosti, vožnje među čunjevima na poligonu.

Svi moraju biti pod maskama

Tako je nakon svečanog otvorenja Rallyja te predaje ključa i startne zastave meštrici Rallyja Stelli Paris, put Korza krenula kolona od 65 maškaranih vozila, vozača, suputnika i pratitelja ovog jedinstvenog događaja, na čelu s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, meštricom Maškaranog rallyja Stellom, meštrom Riječkog karnevala Tonijem i ovogodišnjom kraljicom Karnevala Elaie Filipović.
 
Na Korzu su se sudionici Rallyja predstavili građanima i posjetiteljima te krenuli prema Bakru, a njihovo prvo zaustavljanje bilo je u 13 sati u Kostreni, na parkiralištu uz cestu za TE Urinj gdje će se voziti prva vožnja spretnosti između čunjeva. Natjecatelji će potom pojedinačno nastaviti prema Bakru gdje ih čeka novi ispit spretnosti, a proglašenje najuspješnijih i dodjela nagrada predviđena je za 16 sati.

Dužina samog Rallyja je 37.8 kilometara, a vrijeme vožnje iznosi oko 120 minuta. Specifičnost je ta što svi sudionici, njihova vozila i svi suci moraju biti maskirani i tako pokazati svoju maštovitost i kreativnost.