Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnički tjedan u znaku megaprojekata

Komingu posao od 120 milijuna, a kreće i projekt aglomeracije težak 500 milijuna kuna

Foto: Koming Koprivnica
Tvrtka koprivničke vode prva bi s područja Koprivničko-križevačke županije krenula u realizaciju megaprojekta aglomeracije

Iz izvora bliskih Hrvatskim vodama u javnost je prošli tjedan stigla neslužbena najava da bi početkom idućeg mjeseca trebao biti potpisan ugovor s Koprivničkim vodama o aglomeraciji na prostoru koprivničke Podravine.

Koprivnica vodoopskrba MINIMALNI GUBICI Unatoč pucanju cijevi Koprivnica gubi najmanje vode

Priključenje na mrežu

Riječ je o projektu teškom više od pola milijarde kuna, a samo na Koprivnicu otpada oko 230 milijuna kuna (obje su brojke s PDV-om). Riječ je, nema nikakve sumnje, o najvećem komunalnom projektu u povijesti Podravine. Koprivničke vode bi tako prve s područja Koprivničko-križevačke županije krenule u realizaciju megaprojekta aglomeracije. Đurđevac bi, prema neslužbenim informacijama, trebao biti drugi, a Križevci treći.

Na području općina Legrad, Đelekovec, Drnje, Rasinja, Sokolovac i Koprivnički Bregi sagradit će se 115 kilometara nove kanalizacijske mreže na koju će mještani morati biti priključeni. Slično je i s općinama Peteranec i Hlebine te dijelom općine Koprivnički Ivanec koje su otprije u planu za kanalizacijsku mrežu. To je, međutim, jedna od potencijalnih zamki projekta aglomeracije koji predviđa da se na kanalizaciju priključi velika većina mještana. Ako taj postotak bude nezadovoljavajući, slijede penali koje će plaćati nositelj projekta - Koprivničke vode.

Varaždin Povezivanje Koprivnica, Čakovec i Varaždin zajedno prema fondovima EU

U Koprivnici se planira i obnova stare vodovodne mreže u dužini od 16 kilometara, i to ponajviše zbog čestih puknuća i dotrajalosti cjevovoda. Na područjima prigradskih naselja (Močile, Kunovec Breg, Draganovec i Starigrad) vodovodna mreža proširit će se za otprilike 6,5 kilometara novih cjevovoda. I tu je postotak priključenosti na novu mrežu glavni preduvjet uspjeha investicije.

Prošli tjedan u Koprivnici je bio potpuno u znaku aglomeracije jer je službeno objavljeno i to da će Koming, tvrtka u vlasništvu gradskoga Komunalca, izvoditi oko 120 milijuna kuna vrijedne radove na aglomeraciji požeškoga kraja. Koliko je to važna vijest govori i podatak da su godišnji prihodi Kominga oko 60 milijuna kuna.

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić Novi sustav Koprivnica prvi grad s digitaliziranom nabavom

Najpovoljnija ponuda

Posao koji su dobili u Požegi, dakle, vrijedan je dva njihova godišnja prometa. Inače, Komingova ponuda bila je najpovoljnija među 12 pristiglih na javni natječaj.

U Komingu navode da im ti ugovoreni radovi donose rast, financijsku stabilnost i dugoročnu održivost poslovanja. No nema nikakve sumnje da će projekt aglomeracije Požege povećati zaposlenost u koprivničkoj komunalnoj tvrtki koja ima oko 130 radnika.

Tvornica Belupo Analiza Fine Koprivnica je među prvih pet gradova prema ekonomičnosti poslovanja