Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Postignut dogovor i povučene sve tužbe

Komunalac će u godinu dana od Piškornice dobiti 11 milijuna kn

Foto: Robert Mihaljević
Koprivnički Komunalac važan je partner za budući Regionalni centar za gospodarenje otpadom koji se gradi u Koprivničkom Ivancu

Regionalni centar za otpad Piškornica isplatit će koprivničkome Komunalcu iznos od devet milijuna kuna preostalog duga od kupoprodajne cijene za nekretnine i opremu dogovorene sporazumom iz rujna 2015. godine.

‘Velebit’ je među najboljim malim kinima u zemlji Kino dobilo novu opremu i bilo domaćin nacionalnog Sajma filma

Osim tog iznosa, Piškornica će Komunalcu platiti i blizu dva milijuna kuna kao razliku u višoj cijeni koja im je naplaćivana za dovoz smeća na odlagalište. U idućih godinu dana, dakle, Komunalac će u ratama dobiti čak 11 milijuna kuna, što gradskom komunalnom poduzeću otvara prostor za nove investicije.

Potvrđeno je to na skupštini Piškornice, koja je odobrila i kreditno zaduženje u tom iznosu. Skupštine društava Piškornica i Piškornica-sanacijsko odlagalište donijele su i odluku o prihvaćanju sporazuma o konačnom uređenju odnosa i mirnom rješavanju sporova s koprivničkim Komunalcem.

Mladen Ružman, direktor Piškornice, objasnio je kako su tim dogovorom odredbe sporazuma iz 2015. godine u cijelosti ispoštovane. Prema novom dogovoru, više nema otvorenih pitanja između Komunalca i Piškornice te se povlače sve tužbe. Ružman navodi kako je koprivnički Komunalac važan partner za budući Regionalni centar za gospodarenje otpadom koji se gradi u mjestu Koprivnički Ivanec.

Prema informacijama iz koprivničkoga Komunalca, tim će se novcem, među ostalim, financirati planirane investicije u zbrinjavanje otpada na području grada.

Kako je objasnila direktorica Komunalca Nataša Tetec, dio novca svakako će se investirati u dovršetak izgradnje kompostane, odnosno zatvorene građevine koja bi trebala riješiti problem neugodnog mirisa. Osim toga, nabavit će se i oprema za zbrinjavanje otpada, prije svega kod Gradskoga groblja, ali i na brojnim zelenim površinama u gradu.

Umirovljenici OTVORENE PRIJAVE NA NATJEČAJ Za programe umirovljeničkih udruga sto tisuća kuna

Javna tvrtka Piškornica do kraja godine očekuje poziv za apliciranje za novac Europske unije kojim će se graditi veliki regionalni centar za gospodarenje otpadom kod Koprivnice.

Direktor Piškornice Mladen Ružman otkrio je kako je ukupna investicija teška 58,8 milijuna eura (oko 440 milijuna kuna, op. a.), a iz europskih fondova osigurat će se blizu 42 milijuna eura, što je oko 315 milijuna kuna. Centar bi trebao biti izgrađen do 2023. godine, a u funkciju bi potom bio pušten do početka 2024. godine. Piškornica je, inače, u vlasništvu četiri županije sa sjevera (Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske, Krapinsko-zagorske) te općine Koprivnički Ivanec. Prema odluci Vlade, proglašena je strateškim državnim projektom