Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
‘Velebit’ je među najboljim malim kinima u zemlji

Kino dobilo novu opremu i bilo domaćin nacionalnog Sajma filma

Foto: Marko Horvat
Novo srebrno platno predstavljeno u koprivničkome kinu – dogradonačelnica Ksenija Ostriž i ravnateljica kina Maja Holek

Protekli tjedan u Koprivnici bio je u znaku kina Velebit, po mnogim ocjenama najboljeg malog kina u Hrvatskoj. Bio je to tjedan u kojem je Velebit dobio novu opremu i bio nacionalni domaćin 5. Sajma filma, koji je održan pod okriljem Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača.

Energetska obnova zdravstvenih ustanova u županiji vrijedna 10 milijuna kuna Bolji uvjeti i pacijentima i liječnicima, a potrošnja energije 50 posto manja

Vrijednost 84.000 kuna

Kino je dobilo novo srebrno Harknessovo platno za filmske projekcije dimenzija 8,45 puta 3,54 metra i novi digitalni procesor dolby zvuka. Investicija je stajala 84.000 kuna, a njome je osjetno podigla razinu kvalitete i uživanja u 3D i običnim filmskim projekcijama.

– Ulaganjem u novu opremu potvrđujemo poziciju najboljeg kina u zemlji izvan standarda Cinestar i multiplex centara. Kino iz godine u godinu bilježi rast broja gledatelja zahvaljujući repertoaru, ali i tehničkim uvjetima – tumači koprivnička dogradonačelnica Ksenija Ostriž.

I statistički pokazatelji govore o uspješnosti koprivničkoga kina Velebit. Jedino kino u Koprivničko-križevačkoj županiji prošle je godine imalo ukupno 36.250 gledatelja, što je 84 posto više nego prije deset godina. U odnosu na broj sjedala, kojih je 204, prošle je godine na svaku fotelju sjelo 178 posjetitelja.

Počela gradnja reciklažnog dvorišta u Herešinu Koprivnica odvojeno prikuplja više od 51% otpada iz kućanstava

Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta u čijem sastavu djeluje kino Velebit, apostrofira mlađu publiku, koja se u velikom broju vratila na kinopredstave.

– Izuzetna nam je čast da je upravo Koprivnica domaćin petog Sajma filma, i to nakon što smo kino opremili novim velikim platnom i poboljšali ga kvalitetnim zvukom nove generacije – navodi Maja Holek.

Tijekom Sajma filma u kinu su prikazani nizozemski film “Moje neobično ljeto s Tess”, hrvatska igrano-dokumentarna drama “Dnevnik Diane Budisavljević” i hrvatska komedija “Zagrebački Ekvinocij”.

U 2019. najgledaniji crtić

– Hrvatska je filmska scena ovog trenutka solidna i sada moramo svi zajedno raditi više na promociji i distribuciji hrvatskih filmova u zemlji i inozemstvu. Upravo ovakvi sajmovi pomažu u njihovu razvoju – javnosti se na otvorenju Sajma filma obratio Chris Marcich, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra.

Koji su filmovi lani bili najgledaniji u kinu Velebit? Prema njihovim podacima, od deset najgledanijih čak šest je igranih, što je neobično jer je u pravilu najgledaniji repertoar crtića za najmlađe.

Svečano otvorenje U gradski Dječji vrtić “Loptica” u Koprivnici upisan 191 novi mališan, 20 više nego lani

Među najgledanijima lani su bili filmovi “50 nijansi slobodniji” s nešto više od dvije tisuće gledatelja, animirani film “Grinch” s 1450 i “Bohemian Rhapsody” s oko 1400 posjetitelja.

U prvoj polovici ove godine pak najgledaniji je bio crtić “Kako izdresirati zmaja”, koji je gledalo oko 2400 ljudi, a odmah iza njega je Marvelov blockbuster “Osvetnici”.