Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Počela gradnja reciklažnog dvorišta u Herešinu

Koprivnica odvojeno prikuplja više od 51% otpada iz kućanstava

1/2
Foto: Robert Mihaljević
Građani se stvarno trude i odvajaju plastiku u kućanstvima. No njezino zbrinjavanje tvrtki koja se time bavi plaćamo 350 kuna po toni, a za zbrinjavanje lampaša čak 1200 kuna po toni, rekla je predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec

Počeli su radovi na izgradnji reciklažnog dvorišta u koprivničkom naselju Herešinu vrijednog oko 5,23 milijuna kuna. Projekt koji će dodatno unaprijediti odvojeno prikupljanje otpada većim se dijelom financira europskim novcem: iz fondovskih izvora osigurano je 85 posto ili 4,2 milijuna kuna.

Svečano otvorenje U gradski Dječji vrtić “Loptica” u Koprivnici upisan 191 novi mališan, 20 više nego lani

Reciklažno dvorište bit će dovršeno u siječnju iduće godine, a tehnologiju će isporučiti poznata međimurska kompanija Tehnix. Njezin direktor i vlasnik Đuro Horvat javno je obećao: “Reciklažno dvorište u Koprivnici bit će najbolje u Hrvatskoj.”

U povodu početka radova prošli je tjedan održana konferencija za novinare na kojoj su sudjelovali predstavnici Grada, Komunalca i izvoditelja radova. Gradonačelnik Mišel Jakšić osvrnuo se na nesuglasice oko projekta regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica.

OTVOREN NOVI OBJEKT Baby boom u Koprivnici: ove jeseni upisano više prvašića i vrtićaraca

– Nismo najsretniji što je odlagalište kod Koprivnice. Da mogu vratiti vrijeme, napravio bih sve da to ovdje ne postoji. Ali činjenica je da postoji i da nadomak Koprivnice imamo potencijalnu ekološku bombu. Nemamo krajnji odgovor kamo ćemo s novim otpadom, ali treba priznati i da je tamo u mandatu bivšeg direktora Piškornice Mladena Jozinovića nastalo veliko brdo. Nitko ne zna što ćemo s tim brdom smeća ako Piškornica uopće ne bude funkcionirala. No nećemo podleći niskom populizmu i niskim strastima pa da velimo da ćemo sad sve to srušiti. Ovdje valja primijetiti i kako u nekim velikim ekološkim aktivistima na kraju čuči nečiji privatni interes, ali to ćemo drugom prilikom. Prije svega, očekujemo javnu prezentaciju svega onoga što je izmijenjeno u projektu Piškornice, o čemu smo slušali proteklih dana. Sigurno nećemo dopustiti da Piškornica postane novi Kaštijun ili nova Marišćina – zaključio je gradonačelnik.

Foto: Robert Mihaljević

Predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec otkrila je pak kako Koprivnica danas odvojeno prikuplja više od 51 posto otpada, što je značajan skok u odnosu na lani kad je ta stopa iznosila 42,6 posto. Prošle godine, prema podacima Ministarstva zaštite okoliša, Koprivnica je bila četvrti grad u državi prema odvojenom prikupljanu. Ove bi godine mogao biti još više na toj ljestvici.

Zahvaljujući volonterima i donatorima Police socijalne samoposluge u Koprivnici nikad nisu prazne

Prema podacima članice uprave Komunalca Dubravke Horvat, u postojećem, manjem reciklažnom dvorištu u Dravskoj ulici lani je prikupljeno oko 946 tona otpada (uglavnom plastike, papira, stakla i metala). To je oko sedam posto više nego preklani i dvostruko više nego tijekom 2016. Reciklažno u Dravskoj nastavlja s radom i nakon otvaranja novog u Herešinu u siječnju iduće godine.

Direktorica Nataša Tetec progovorila je i o problemu s daljnjim plasiranjem prikupljenih reciklata upozorivši kako burza takvih sirovina u Hrvatskoj ne postoji, što je ogroman problem.

Projekti pri kraju, čeka se lokacijska dozvola Grade se dva podvožnjaka ispod Podravske magistrale i pruge

– Prošle godine za sedam mjeseci prikupili smo 226 tona plastike, a ove godine u istom razdoblju čak 455 tona. Građani se stvarno trude i odvajaju plastiku u kućanstvima. No njezino zbrinjavanje tvrtki koja se time bavi plaćamo 350 kuna po toni, a za zbrinjavanje lampaša čak 1200 kuna po toni. U reciklažnom dvorištu prikupljamo 19 vrsta otpada, no troškove prikupljanja pokrivamo samo za papir. Ipak, i njegovom prodajom ne pokrivamo ni trećinu stvarnog troška funkcioniranja reciklažnog dvorišta – zaključuje Nataša Tetec.