Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Projekti pri kraju, čeka se lokacijska dozvola

Grade se dva podvožnjaka ispod Podravske magistrale i pruge

Foto: Robert Mihaljević
Uz gradnju pothodnika predviđeno je i postavljanje javne rasvjete

Infrastrukturni projekti koji bi pješacima i biciklistima omogućili sigurniji promet u pojasu vrlo frekventne Podravske magistrale u Koprivnici vrijedni su čak 13 milijuna kuna i u visokoj su projektnoj fazi. Kako doznajemo u Gradskoj upravi, samo projekti gradnje čak dva podvožnjaka ispod cestovne magistrale i željezničke pruge Koprivnica – Osijek vrijedni su blizu 11 milijuna kuna i trenutačno su u fazi ishođenja lokacijskih dozvola.

Svi su složni: Renesansni festival bio je najbogatiji i najposjećeniji dosad Gari Cappelli: Renesansni festival ponos je hrvatskog turizma i sjajan uspjeh Koprivnice

Prijelaz na divlje

Već su gotovi glavni projekti gradnje pješačko-biciklističke staze uz Podravsku magistralu koja bi spojila koprivnička naselja Draganovac i Štaglinec. Investicija je vrijedna više od dva milijuna kuna i znatno bi povećala sigurnost prometa na toj dionici na kojoj često stradavaju i pješaci i biciklisti.

Pothodnici ispod pruge i magistrale također bi bili snažan iskorak u sigurnosti prometa. Svakodnevno stotine pješaka i biciklista iz prigradskih naselja Goričkom ulicom i Radničkom cestom dolaze u grad ili odlaze iz grada. U tim dnevnim migracijama moraju na ‘divlje’ prijeći preko iznimno prometne Podravske magistrale i željezničke pruge.

Dan općine Zemunik Donji Podvožnjak ispod piste trebao bi biti gotov u idućih 6 mjeseci

U gradskoj upravi tumače kako se predviđa gradnja pothodnika ispod željezničke pruge i državne ceste u nastavku Radničke ceste u Koprivnici i pripadajuće pješačko-biciklističke staze širine tri metra uz magistralu od Ulice pod lipama do Radničke ceste s južne strane magistrale.

– Ishođenje lokacijske dozvole očekuje se za nekoliko dana. Uz izgradnju pothodnika i pješačko-biciklističke staze predviđeno je i postavljanje javne rasvjete u pothodniku i uza stazu. Uz pothodnik je predviđena i ugradnja dizala za prelazak osoba s invaliditetom. Procijenjena vrijednost izgradnje pothodnika na Radničkoj cesti s izgradnjom dizala i javne rasvjete je oko 5,5 milijuna kuna – tumače u koprivničkoj upravi.

Spajanje naselja

Drugi pothodnik, kako doznajemo, gradio bi se ispod pruge i magistrale između lijevog odvojka Goričke ulice na sjevernoj strani te ulica Širovice i Pod lipama s južne strane. Projekt također čeka lokacijsku dozvolu.

– Na ovom pothodniku nije predviđena ugradnja dizala, već se svladavanje visinske razlike obavlja prilaznom rampom. Procijenjena vrijednost izgradnje pothodnika s rasvjetom je oko 5,2 milijuna kuna – kažu nam u Gradu.

Objekt “Loptica” spreman čeka mališane Obnovljen vrtić u koji se nije pošteno ulagalo punih 38 godina

Osim gradnje dvaju pothodnika, predviđeno je i spajanje prigradskih naselja Štaglinec i Draganovec pješačko-biciklističkom infrastrukturom.

– Izgradnja staze za zajedničko korištenje pješaka i biciklista planira se u širini od tri metra s južne strane obilaznice u dužini od 1,8 kilometara. Projekt je u fazi ishođenja građevinske dozvole jer je glavni projekt već izrađen. Vrijednost investicije je 2,4 milijuna kn – zaključuju u gradskoj upravi.

Nakon ishođenja svih dozvola, slijede pregovori s Hrvatskim cestama i HŽ-om. Postoji, naime, mogućnost da upravo Hrvatske ceste sufinanciraju te radove s obzirom na to da se njima, prije svega, rješava sigurnost prometovanja Podravskom magistralom, odnosno južnom koprivničkom obilaznicom. 

Radovi vrijedni oko 7,5 milijuna kuna Popularno naselje na brijegu dobit će 5 km nove kanalizacije