Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Svi su složni: Renesansni festival bio je najbogatiji i najposjećeniji dosad

Gari Cappelli: Renesansni festival ponos je hrvatskog turizma i sjajan uspjeh Koprivnice

1/22
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Premijer Andrej Plenković prvi je dan posjetio festival uz delegaciju, a sam festival prvi je put službeno otvorio i ministar turizma. Posebnost 14. po redu festivala bila je njegova tema – tortura

Iza nas još je jedan Renesansni festival u Koprivnici, najveća povijesno-turistička manifestacija u ovom dijelu Europe koja je na gradske bedeme privukla desetke tisuća posjetitelja.

Objekt “Loptica” spreman čeka mališane Obnovljen vrtić u koji se nije pošteno ulagalo punih 38 godina

Stvar prestiža

Od četvrtka do nedjelje održan je 14. po redu Renesansni festival i može se komotno reći da je bio najbolji, najposjećeniji i najsadržajniji dosad. Vidjelo se to već prvog dana, u četvrtak, dana koji je obično rezerviran za skromno službeno otvorenje i zagrijavanje.
No, ovaj put je i prvog dana bilo prilično gužve, a tome je svakako pridonijela i Vladina delegacija predvođena premijerom Andrejom Plenkovićem koji se osobno došao uvjeriti u to pravo kontinentalno turističko čudo.
Nije stalo samo na Plenkoviću. Već godinama je stvar prestiža pojaviti se i biti viđen u srednjovjekovnom ugođaju na koprivničkim bedemima. U petak je, tako, na Renesansni festival stigao predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović, a u subotu hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.
Posebnost 14. Renesansnog festivala je i ta da ga je prvi put službeno otvorio ministar turizma. To dovoljno govori o njegovoj važnosti i činjenici da se odlični turistički proizvodi ljeti stvaraju na kontinentu, a ne samo moru.

– Prvi put sam ovdje i nakon što sam sve vidio mogu reći da dajemo premalo novca s obzirom na kvalitetu koju vi ovdje stvarate. Hrvatska ima fantastičnih manifestacija, ali lako je ljeti na moru raditi turističke manifestacije, uvijek će se u sezoni tamo zateći mnogo ljudi. No, napraviti to na kontinentu i pritom privući 30-40 tisuća ljudi, to je već izniman uspjeh. Renesansni festival u Koprivnici znači jako mnogo za hrvatski turizam i promociju naše zemlje i na tome moram zahvaliti gradonačelniku Mišelu Jakšiću, tvorcu ovog festivala Renatu Labazanu i cijeloj njegovoj vrijednoj ekipi. Intencija nam je pojačati razvoj kontinentalnog turizma i u pripremi su izmjene zakona koje će omogućiti da u tu svrhu izdvajamo još više novca – rekao je ministar Gari Cappelli na otvorenju.

Radovi vrijedni oko 7,5 milijuna kuna Popularno naselje na brijegu dobit će 5 km nove kanalizacije

Da je 14. Renesansni festival bio najveći dosad, potvrdio je gradonačelnik Mišel Jakšić koji je naglasio kako se na tome neće stati. Idući će biti još bolji i sadržajniji, obećao je.

– Moram posebno zahvaliti direktoru Turističke zajednice Grada Renatu Labazanu i njegovoj vrijednoj ekipi, opet su odradili doista sjajan posao. Napravili su ove godine novi iskorak s novim sadržajem i pokazali zašto je Renesansni festival ponos Koprivnice, naše županije i cijele Hrvatske – poručio je gradonačelnik Jakšić.

Koprivnička renesansa ove je godine ponudila standardan sadržaj poput vatrenog showa, atraktivnih viteških borbi i noćnog napada na grad te nastupa inozemnih glazbenih skupina čiji je umjetnički izričaj prilagođen festivalu.

Mirovinski zavod Sve više novih radnih mjesta na području Koprivnice

Sprave za mučenje

No, posebnost 14. po redu festivala bila je njegova tema – tortura. Na bedeme je dopremljeno čak 20 različitih sprava za mučenje istovjetnih originalima na kojima su u to mračno doba stradavali mnogi nevini građani. Tu je giljotina, galge, nirnberška djevica, naprave za rastezanje i čupanje dijelova tijela.

Sprave za mučenje posebno su zainteresirale premijera Andreja Plenkovića koji se raspitivao o grijesima onih koji su završavali na njima.

– Tako će završiti i ministri koji probiju državni proračun – našalio se novinar N1 televizije Hrvoje Krešić.

– Mislite na ove pregovore sa sindikatima u zdravstvu i školstvu? Ma. nećemo biti tako strogi – uzvratio je šalom Plenković.

Koprivnica u top 10 gradova po povlačenju novca iz fondova EU Rekordna godina: dosad je iz EU povučeno gotovo 11 milijuna kuna za 15-ak projekata