Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Objekt “Loptica” spreman čeka mališane

Obnovljen vrtić u koji se nije pošteno ulagalo punih 38 godina

1/2
Foto: Grad Koprivnica
Početkom rujna u objekte gradskog Dječjeg vrtića “Tratinčica” doći će oko 720 djece. Upisano je oko 180 novih mališana, a na listi čekanja trenutačno je njih 28

Dječji vrtić “Loptica” u Generalićevoj ulici u Koprivnici početkom rujna mališane će dočekati u posve obnovljenom objektu. Opsežnu rekonstrukciju starog montažnog objekta u središtu grada, koji je prije desetak godina čak stradao u većem požaru, osigurao je Grad Koprivnica u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom Sjever. I to uz pomoć projekta Prominent Med, koji je sufinanciran putem Europskog fonda za regionalni razvoj.

Foto: Grad Koprivnica

Radovi vrijedni oko 7,5 milijuna kuna Popularno naselje na brijegu dobit će 5 km nove kanalizacije

Novi postupak javne nabave

Projektirane i izvedene mjere uvelike su poboljšale energetsku učinkovitost, funkcionalnost instalacija, kvalitetu uvjeta za boravak, igru i učenje djece te su produljile vijek trajanja zgrade. Vrijednost ugovorenih radova s PDV-om iznosi oko 2,8 milijuna kuna. Grad u projektu sudjeluje s 46 posto vlastitih sredstava, a 54 posto novca osigurano je u projektu Prominent Med.

U Gradskoj upravi navode kako se na zgradi dječjeg vrtića u središtu grada provelo osam mjera rekonstrukcije. Riječ je o sanaciji svih instalacija vodovoda i odvodnje te sanitarnih čvorova. Tu je i ugradnja energetski učinkovite fasade, stolarije i toplinska izolacija stropa te ugradnja prozirnih elemenata u nadstrešnice terasa s ciljem povećanja dnevnog svjetla u dnevnim boravcima djece.

U sklopu obnove objekta ugradila su se didaktička sredstva na rekonstruiranu fasadu zgrade te su sanirani unutarnji pregradni zidovi koji su oštećeni zbog vlage. Zamijenjeni su i podovi u dnevnim boravcima djece i hodniku. Na koncu, rekonstruirana je postojeća kotlovnica i proizvodnja potrošne tople vode te je ugrađena ventilacija u dnevne boravke djece.

Mirovinski zavod Sve više novih radnih mjesta na području Koprivnice

– Projektirane i izvedene mjere značajno će poboljšati energetsku učinkovitost, funkcionalnost instalacija, kvalitetu uvjeta za boravak, igru i učenje djece te produljiti vijek trajanja zgrade – navode u Gradskoj upravi.

Međunarodni projekt EU Prominent Med obuhvaća provedbu projekata cjelovitih obnova zgrada u četiri partnerske zemlje (Hrvatskoj, Italiji, Portugalu i Španjolskoj) korištenjem relativno novog postupka javne nabave inovacija.

U Hrvatskoj je taj projekt proveden u suradnji s gradskim Dječjim vrtićem “Tratinčica”. Cilj pilot-projekta bio je isporučiti inovativno rješenje za vanjsku, unutarnju, energetski učinkovitu i funkcionalnu rekonstrukciju zgrade, a odlučeno je da se ta inovacija provede na montažnoj zgradi DV-a “Loptica”.

Koprivnica u top 10 gradova po povlačenju novca iz fondova EU Rekordna godina: dosad je iz EU povučeno gotovo 11 milijuna kuna za 15-ak projekata

– “Loptica” nam je izuzetno važna jer je u centru grada, a u zadnjih 38 godina nije bilo znatnijih ulaganja u taj objekt – izjavio je gradonačelnik Mišel Jakšić.

Početkom rujna u objekte gradskog Dječjeg vrtića Tratinčica doći će oko 720 djece. Upisano je oko 180 novih mališana, a na listi čekanja trenutačno je 28 mališana.

Novac i za privatne vrtiće

Inače, Koprivnica je ove godine osigurala više od 22 milijuna kuna za predškolski odgoj i obrazovanje. Gradskom Dječjem vrtiću “Tratinčica” ide 17,3 milijuna kuna, a vrtiću Centra Podravsko sunce oko pola milijuna kuna. Osiguran je i novac za privatne vrtiće: Dječji vrtić “Igra” dobit će 1,5 milijuna kuna, a Dječji vrtić “Smiješak” 1,1 milijun kuna. Dječjem vrtiću “Svetog Josipa” ide 540.000 kuna, a dadiljama oko 1,1 milijun kuna.

Koprivnički Komunalac predstavio rezultate poslovanja Od milijunskog minusa nakon prodaje plinskog biznisa do plusa u dvije godine