Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnica u top 10 gradova po povlačenju novca iz fondova EU

Rekordna godina: dosad je iz EU povučeno gotovo 11 milijuna kuna za 15-ak projekata

Foto: Grad Koprivnica
Iznos u 2019. bit će i viši jer uskoro kreću realizacija gradnje dječjeg vrtića, energetska obnova osnovne škole i gradnja reciklažnog dvorišta

Prema službenim podacima Ministarstva financija o izvršenju proračuna, Koprivnica je prošle godine bila među top 10 hrvatskih gradova po povlačenju novca iz fondova Europske unije.

Najposjećenija manifestacija Uz Ivanu Kindl i Opću opasnost završilo Ljeto na Zrinskom

Gledajući po udjelu u ukupno ostvarenim sredstvima svih gradova, lani je najuspješnija bila Rijeka s više od deset posto od ukupne svote koju su povukli svi gradovi. Koprivnica kao osma prošle je godine iz EU povukla oko 9,3 milijuna kuna, što je tri posto svih sredstava koje su iskoristili gradovi u Hrvatskoj.

– Rekorderi smo i predvodnici po mnogočemu, pa tako i po povlačenju sredstava EU u protekle dvije godine mandata koliko radimo na tome. Samo u 2018. godini realizirali smo 23 različita projekta. Siguran sam da ćemo kvalitetnim programima koje ćemo prijaviti na fondove EU i dalje stalno ulagati te tako u budućnosti biti grad jednosmjenske nastave, snažnoga gospodarstva, potpune infrastrukturne pokrivenosti, a brinut ćemo se i o kulturnoj baštini – kaže gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Ljetni radovi na infrastrukturi diljem grada Nova kanalizacija i odvodnja oborinskih voda

Od 23 projekta valja istaknuti Inkubator kreativnih industrija koji je stajao ukupno 15 milijuna kuna, energetsku obnovu Osnovne škole Braće Radić, početak radova na spojnoj cesti Reka-Starigrad, projekte Robotech, Dynamo, Odjek i drugi.

U rujnu će, primjerice, biti posve dovršena spojna cesta koja povezuje koprivnička prigradska naselja Reku i Starigrad. Duga je 2,9 kilometara, a široka pet i pol metara. Projekt stoji 8,5 milijuna kuna, a sufinanciran je novcem fonda EU maksimalnim iznosom javne potpore od 7,5 milijuna kuna. Dio novca povučen je lani, a dio će biti ove godine.

Upravo ova godina mogla bi biti rekordna za Koprivnicu po povlačenju novca iz europskih fondova. Kako prošli tjedan doznajemo u Gradskoj upravi, ovog časa povučeno je gotovo 11 milijuna kuna, i to za najmanje 15-ak projekata: Robotech, Inkubator kreativnih industrija, Volontiranje, Obnova škole Braća Radić, Odjek, spojna cesta Reka-Starigrad i drugi.

No to nije sve. Ove godine kreću i druge investicije koje se većim dijelom financiraju iz fondova Europske unije. Riječ je, prije svega, o gradnji novog dječjeg vrtića u prigradskom naselju Starigrad. Projekt je ukupno vrijedan 8,4 milijuna, a iz Europe za taj objekt stiže 6,4 milijuna kuna.

Koprivnički Komunalac predstavio rezultate poslovanja Od milijunskog minusa nakon prodaje plinskog biznisa do plusa u dvije godine

Zanimljivo je da novac stiže iz Programa za ruralni razvoj u Hrvatskoj koji financira podizanje konkurentnosti poljoprivrede, šumarstva i prerađivačke industrije, ali i gradnju infrastrukture poput vrtića, vatrogasnih i društvenih domova. Upravo iz tog ‘seoskog’ programa najviše su novca povukli Mursko Središće (14,3 milijuna) i Koprivnica (oko 14 milijuna kuna).

Ove godine očekuje se i početak realizacije projekata reciklažnog dvorišta u Herešinu te energetske obnove Osnovne škole Antuna Nemčića Gostovinskog. Reciklažno stoji oko pet milijuna kuna, a obnova zgrade škole blizu šest milijuna kuna.

Prošli projekti Koprivničke gimnazije vrijedni tri milijuna kuna U tri projekta EU uključili škole iz 13 zemalja članica