Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Koprivnički Komunalac predstavio rezultate poslovanja

Od milijunskog minusa nakon prodaje plinskog biznisa do plusa u dvije godine

1/2
Foto: Robert Mihaljević
Komunalac je objavio i kako je u prvom polugodištu na regionalno odlagalište otpada Piškornicu odvezao oko 2840 tona otpada, što je desetak posto manje nego u istom razdoblju prošle godine

Koprivnički Komunalac u prvih šest mjeseci ove godine imao je oko 26 milijuna kuna prihoda, odnosno 18 posto više nego u istom razdoblju lani. Neto dobit iznosila je 252.000 kuna, što je velik uspjeh ako se zna da je 2018. u prvom polugodištu prikazan gubitak od čak 3,7 milijuna kuna.

Ministarstvo kulture Gradu je odobrilo 100.000 kuna, ostatak plaća Grad Koprivnica Koprivnica Počela obnova poda sinagoge

To je, prije svega, rezultat povećanja cijena komunalnih usluga u studenom prošle godine. No Komunalac je u zadnje dvije godine proveo snažno poslovno-financijsko restrukturiranje čime je smanjio zaduženost i povećao učinkovitost.

Problematični bazeni

– Ove se godine povećao broj mjesta u kojima Komunalac obavlja svoje usluge, a riječ je o osam općina. To je još jedan pokazatelj zajedničkog provođenja politike gospodarenja otpadom – napomenula je nakon sjednice Nadzornog odbora predsjednica uprave Komunalca Nataša Tetec.

Na sjednici NO-a razmatrani su financijski izvještaji za prvo polugodište te je istaknuto zadovoljstvo pozitivnim poslovanjem nakon konsolidacije i restrukturiranja koje je Komunalac proveo. Pogotovo jer je prije dvije godine prodan plinski biznis njemačkom RWE-u te se lani dogodio pad prihoda od čak 40 posto.

Prošli projekti Koprivničke gimnazije vrijedni tri milijuna kuna U tri projekta EU uključili škole iz 13 zemalja članica

No problem gradskog komunalnog poduzeća i dalje ostaje upravljanje nekretninama – Gradskim bazenima Cerine i sportskim objektima. Ti su objekti u prvih šest mjeseci ostvarili gubitak od blizu 900.000 kuna. Ipak, važan pozitivan pomak je u činjenici da je poslovni prostor Peveca prestao gomilati minuse: u prvom polugodištu taj je centar ostvario 266.000 kuna plusa. Najveći problem i lani bili su sportski objekti te Gradski bazeni Cerine koji su poslovali s gubitkom od 627.000 kuna. U prvom polugodištu 2019. bazeni imaju poslovni minus od gotovo 450.000 kuna.

– Komunalac je u prvom polugodištu ostvario pozitivan rezultat. Bilo je teških i nepopularnih poteza, ali tad smo utvrdili da znamo u kom smjeru idemo i što želimo ostvariti – rekao je gradonačelnik i predsjednik Skupštine Komunalca Mišel Jakšić.

Paket mjera Olakšice za investitore u poslovnim zonama

Komunalac je objavio i kako je u prvom polugodištu na regionalno odlagalište otpada Piškornicu odvezao oko 2840 tona otpada, što je desetak posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. I to unatoč činjenici da od ove godine otpad prikuplja i iz osam okolnih općina. To se tumači činjenicom da je Koprivnica četvrti grad u Hrvatskoj po količini odvojeno prikupljenog otpada (papir, staklo, metal, plastika).

Novo reciklažno dvorište

Komunalac je otkrio kako bi uskoro trebala početi gradnja novog reciklažnog dvorišta, a riječ je o investiciji vrijednoj oko 5,3 milijuna kuna. Novac bi se osigurao iz fondova EU. Isti izvori financiranja predviđeni su pak i za projekt recikliranja pelena koji se natječe za sredstva iz programa EU Life.

Od poduzeća koje je gomilalo milijunske gubitke u kratkom je vremenu stvoren sustav koji generira dobit i ima stabilno poslovanje. Zasluga je to povećanja cijena komunalnih usluga, ali i učinkovitijeg upravljanja troškovima.

Ugledni arhitekt predstavio projekt uređenja središta grada Na tržnici stanovi za mlade i restoran, u parku novi multimedijski centar