Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Ugledni arhitekt predstavio projekt uređenja središta grada

Na tržnici stanovi za mlade i restoran, u parku novi multimedijski centar

Foto: Robert Mihaljević
Tamo predlaže gradnju stambeno-poslovnih zgrada s jeftinijim stanovima za mlade, podzemne garaže te središnje ‘pentagon’ zgrade s restoranom na vrhu

Smjelo i ambiciozno – tako se mogu opisati ideje za revitalizaciju stare gradske jezgre u Koprivnici koje je prošli tjedan prezentirao ugledni hrvatski arhitekt Hrvoje Njirić.

Odluka Gradskog vijeća Koprivnice Svim učenicima osigurane besplatne radne i obične bilježnice

Riječ je o idejama kako oživjeti prostor gradske tržnice, središnjeg parka, Trga mladosti i budućeg muzejskog trga te sinagoge u Svilarskoj. Studija nema veze s projektom uređenja Zrinskog i Jelačićeva trga koji je posebna priča i za koji je već raspisan natječaj. Njirić je pohvalio ambicioznost mlade gradske uprave predvođene gradonačelnikom Mišelom Jakšićem koja je shvatila da je urbanistička vizija temelj razvoja svakoga grada.

Ideja kao podloga

– Na žalost, u Hrvatskoj nema urbanističkog planiranja, sve se radi stihijski i uglavnom po nalogu politike – upozorio je Njirić.

Njirić je u Koprivnicu stigao s maketama, skicama i slajdovima kako bi dočarao svoju viziju, odnosno urbanistički dizajn, kako ga je nazvao. Riječ je ideji koja može biti podloga za buduće ozbiljne studije i razgovor s potencijalnim privatnim investitorima. Posebno zanimljiva bila je Njirićeva ideja na prostoru Gradske tržnice. Tamo predlaže gradnju stambeno-poslovnih zgrada s jeftinijim stanovima za mlade, podzemne garaže te središnje ‘pentagon’ zgrade s restoranom na vrhu. Taj bi se projekt mogao ostvariti u partnerstvu s Podravkom budući da je ta tvrtka vlasnik dijela nekretnina uz tržnicu.

milijun koraka Alpinist Mario Carek propješačit će 1100 kilometara za one koji to ne mogu

Njirić predlaže da se na obodu Trga Mladosti sagradi više manjih staklenih paviljona u kojima bi bio različit sadržaj, ali i mini botanički vrtovi. Paviljoni bi se gradili po uzoru na one u Grazu. U paviljonima bi se nalazili kafić, javni zahod, suvenirnica, dječja rođendaonica, sendvič bar, radijski studio. Procjenjuje se da bi sve stajalo oko 200.000 eura i Njirić je siguran da bi bio velik interes investitora za tim prostorom.

Obnova središnjih trgova

Između sportske dvorane i Esterove ulice te Muzeja grada gradila bi se uska staklena zgrada kao svojevrstan multimedijski i tehnološki centar. Posebna su priča pak budući muzejski trg s prostorom oko franjevačke crkve te novi javni prostor ispred sinagoge u Svilarskoj.

Gradonačelnik Mišel Jakšić naglasio je da Koprivnica želi biti slobodan, otvoren i tolerantan europski grad u punom smislu tih riječi. To će se postići i obnovom i revitalizacijom najuže gradske jezgre.

Najavljena ulaganja u kvalitetu zvuka i slike Kino Velebit u 10 godina gotovo udvostručilo broj gledatelja

– Do Dana grada u studenome vjerujem da ćemo predstaviti idejna rješenja obnove središnjih gradskih trgova koja bi s projektima stajala oko 11 milijuna kuna – rekao je Jakšić.