Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Pozitivan rezultat unatoč epidemiji

Komunalac ostvario dobit tijekom oba velika lockdowna ove i prošle godine

Foto: Robert Mihaljević
Komunalac je lani u srpnju na ulazu u Gradsku tržnicu otvorio restorančić sa zdravom i domaćom hranom “Smutek – domaći kutek”, na jelovniku su svježe voće i povrće domaćih OPG-a, domaće kobasice i špek iz lokalnih mesnica te sir i vrhnje od podravskih proizvođača mlijeka, što je dio kampanje poticanja građana da kupuju i konzumiraju domaće svježe proizvode

Koprivnički Komunalac ostvario je rast prihoda i neto dobiti u pandemijskoj 2020. godini, unatoč posljedicama lockdowna i velikog gubitka prometa. Posljedice pandemije osjetile  su se na poslovanju Komunalca i nakon što je Stožer civilne zaštite RH 27. studenoga lani uveo novi lockdown koji je vrijedio do 15. travnja i kojim su određene djelatnosti prestale s radom.

Primanja nisu smanjivana

Zabranjen je, tako, rad ugostiteljskih objekata u Komunalčevim prostorima, Gradskih bazena Cerine, fitness-centara i teretana, dijela sportskih objekata kojima upravlja gradska komunalna tvrtka. No, unatoč svemu, pozitivno poslovanje nastavljeno je i ove godine.

– Zbog uvođenja mjera došlo je do određenog smanjenja prihoda i u prva tri mjeseca ove godine, ali Komunalac je i u tom razdoblju ostvario dobit – naglašavaju u koprivničkoj tvrtki uz napomenu kako očekuju da će profit biti ostvaren i na razini cijele godine.

U dva veća lockdowna lani i početkom ove godine primanja zaposlenih nisu smanjivana, kao i broj radnika kojima je omogućen  rad od kuće te su korišteni godišnji odmori. Koprivnički Komunalac ostvario je, dakle, prošle pandemijske godine 52,7 milijuna kuna poslovnih prihoda, što je 2 posto više nego preklani, a neto dobit iznosila je 473.000 kuna i bila je za oko 50 posto veća.

DOGOVOR UPRAVE I SINDIKATA Povišice u Koprivničkim vodama

Tijekom lockdowna lani u proljeće i zimu tvrtka je gubila prihode na Gradskim bazenima, sportskim objektima, ugostiteljskim i drugim prostorima koje daje u zakup, Domu mladih, javnim parkiralištima. Najveći rast prihoda prošle je godine ostvaren na stavci 
“prodaja proizvoda i usluga”: ti prihodi iznosili su gotovo 20 milijuna kuna i bili su veći za čak 24 posto.

Znatno su rasli i prihodi od prikupljanja otpada od kućanstava: lani su iznosili 8,4 milijuna kuna i bili su veći za 12 posto. S druge strane, prihodi od parkiranja iznosili su 1,9 milijuna kuna, što je 17 posto manje nego 2019. godine. Komunalac je tijekom prošle godine prosječno zapošljavao 206 radnika, što je isto kao prethodne godine. Prosječna neto plaća iznosila je oko 5300 kuna i bila je veća za oko 200 kuna u odnosu na 2019. godinu. 

Od investicija u pandemijskoj godini valja izdvojiti početak realizacije projekata gradnje nove kompostane u prigradskom naselju Herešinu i sportske dvorane Osnovne škole Đuro Ester. U obje investicije Komunalac se pojavljuje kao investitor, a realizirane su ove godine.

Nova solarna elektrana

Komunalac je u srpnju prošle godine na ulazu u Gradsku tržnicu otvorio mali restoran sa zdravom i domaćom hranom “Smutek – domaći kutek”. Na jelovniku su svježe voće i povrće domaćih OPG-a, domaće kobasice i špek iz lokalnih mesnica te sir i vrhnje od podravskih proizvođača mlijeka. To je dio kampanje poticanja građana da kupuju i konzumiraju domaće svježe proizvode koje na koprivničkom placu mogu kupiti netom nakon berbe.

U lipnju je pak s pokusnim radom počela nova solarna elektrana na krovu Gradskih bazena gdje je postavljeno 765 solarnih panela sa 60 ćelija, koje će godišnje moći proizvesti oko 180.000 kilovatsati električne energije. Investicija je vrijedna oko 750.000 kuna, a povrat se očekuje za manje od pet godina. Sunčeva elektrana na bazenima dio je inicijative Zelena Koprivnica u koju još spadaju sustav gradskih bicikala Bicko, javni promet Busko, električna i hibridna vozila gradske uprave, komunalna vozila, pametne klupe, Reciklažno dvorište Herešin, Kompostana Herešin i gradski ekovrtovi.