Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
U Koprivnici novost vrijedna dva milijuna kuna

Koprivnica dobila laboratorij za analizu pitke i otpadne vode

Foto: Koprivnica
Koprivničke vode srednjoj su školi donirale ukupno 17 starih uređaja za analizu vode na kojima učenici već provode praktičnu nastavu

Prošli tjedan predstavljen je novi centralni laboratorij pročistača otpadnih voda u Koprivnici koji je namješten i opremljen najsuvremenijom opremom za laboratorijsku analizu kvalitete pitke i otpadne vode.

Projekt Aglomeracije

Na predstavljanju sudjelovali su direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras, gradonačelnik Mišel Jakšić, zamjenik župana Ratimir Ljubić i u ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja državni tajnik Mario Šiljeg. Radovi na rekonstrukciji objekta uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koštali su otprilike dva milijuna kuna. Za nabavu instrumenata i uređaja izdvojeno je 1,2 milijuna kuna, a za namještaj 304.800 kuna.

Radovi na rekonstrukciji objekta te nabava instrumenata, uređaja i namještaja koštali su ukupno pet milijuna kuna s PDV-om. Dio je to velikog projekta Aglomeracije o kojoj je govorio direktor Koprivničkih voda Zdravko Petras.

”Projekt se provodi na području županije, odnosno Koprivnice te općina Peteranec, Đelekovec, Koprivnički Bregi, Rasinja, Drnje 
i Hlebine”, podsjetio je Petras.

Čelnik Koprivničkih voda dodao je kako su dosad sagrađena 44 kilometra kanalizacijske mreže od zadanih 75 kilometara, koliko je predviđeno projektom. 

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić istaknuo je tom prigodom da projektom Aglomeracije nestaju svi problemi vezani uz opskrbu stanovništva pitkom vodom.

”Možda bi prije pet godina rasprava o dostupnosti i kvaliteti pitke vode djelovala apstraktno, ali kad vidimo što se događa u ratnoj zoni i kako se to dalje prelijeva na ostale dijelove svijeta, možemo biti sretni i zadovoljni što Koprivnica i okolica neće imati problema s pitkom vodom”, kazao je gradonačelnik Jakšić na prigodnoj konferenciji.

U ime Grada Koprivnice konferenciji za medije su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž te pročelnici Zdravko Punčikar i Tomislav Golubić. 

Valja podsjetiti i na to da su Koprivničke vode još prije donirale vrijednu opremu laboratorijskim praktikumima Srednje škole Koprivnica, a koristit će je učenici za smjerove tehničar nutricionist, prehrambeni, kemijski i farmaceutski tehničar.

Školski laboratoriji

Oprema nabavne vrijednosti 102.000 kuna već je postavljena u školske laboratorije, a školu i učenike nedavno su posjetili čelnici Koprivničkih voda koji su obišli laboratorij i opremu s ravnateljem Mariom Latinom i Ines Frančić, profesoricom strukovnih predmeta. Koprivničke vode donirale su ukupno 17 uređaja, a radi se o opremi koja se dosad koristila u sklopu starog laboratorija za pitku vodu.

Profesorica Frančić tom je prigodom izrazila zadovoljstvo doniranom opremom koju će učenici svakodnevno upotrebljavati te naglasila važnost opreme i uređaja u obrazovanju srednjoškolaca.