Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Gradska tvrtka Koprivničke pri kraju s novim vrijednim projektom

Koprivnica dobiva suvremeni laboratorij za analizu vode

Foto: Robert Mihaljević
U laboratoriju će se kontrolirati kvaliteta pitke vode iz izvorišta Ivanščak i Lipovec te voda u vodoopskrbnoj mreži, a radit će se i analiza pročišćene otpadne vode

Gradska tvrtka Koprivničke vode odrađuje novu vrijednu investiciju vezanu uz megaprojekt aglomeracije težak više od pola milijarde kuna.

Novi prostor

U sklopu projekta aglomeracije, službeno zvanog “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Koprivnica”,  dograđena je pogonska zgrada mehaničko-biološkog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Herešinu za potrebe centralnog laboratorija Koprivničkih voda. Vrijednost radova je 2,75 milijuna kuna, a radove je u ugovorenom roku izvela tvrtka Komfort. Zgrada je u potpunosti dovršena i zakazan je tehnički pregled za izdavanje uporabne dozvole.

Prošlog tjedna investiciju su obišli Mišel Jakšić, gradonačelnik Koprivnice, Zdravko Petras, direktor Koprivničkih voda i Zdravko Punčikar,  gradski pročelnik za financije. Radovima su dograđena 54 četvorna metra novog prostora u prizemlju zgrade i 168 četvornih metara novog prostora na katu. Funkcionalni raspored prostorija projektiran je tako da u prizemlju ostaje prostorija s opremom za upravljanje pročistačem, prostor za radnike pročistača, kotlovnica, spremište za kemikalije te prijemni dio laboratorija otpadne  vode.

- Na katu će biti prostor laboratorija s instrumentalnom analitikom, prostorija za mikrobiologiju, prostorija za kemijsku analitiku, sanitarni čvor i uredi za stručno osoblje laboratorija – otkrio je Zdravko Petras, direktor Koprivničkih voda.

Prema drugom ugovoru o opremanju centralnog laboratorija namještajem i najmodernijom laboratorijskom opremom  za analizu pitke i otpadne vode, zgrada će biti namještena i opremljena u roku od 60 dana, dakle najkasnije do sredine srpnja. Ugovorena vrijednost namještaja i opreme je oko dva milijuna kuna.

– Ovom investicijom ukupne vrijednosti 4,75 milijuna kuna Koprivničke vode dobivaju površinom i laboratorijskom opremom jedan od najfunkcionalnijih laboratorija u Hrvatskoj kada govorimo o javnim isporučiteljima  vodnih usluga. U laboratoriju će se kontrolirati kvaliteta pitke vode iz izvorišta Ivanščak i Lipovec, kontrolirat će se kvaliteta vode u vodoopskrbnoj mreži i radit će se analiza ulazne i pročišćene otpadne vode s područja aglomeracije Koprivnica i aglomeracije Gola – objasnio je gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Radovi na novom sustavu

Istodobno, u Koprivnici i prigradskim naseljima traju radovi na aglomeraciji, odnosno novom  sustavu vodoopskrbe i odvodnje. 
Radovi su u tijeku u ulicama Miroslava Krleže, Herešinska cesta, Cvjetna ulica, Ivana Česmičkog, Čarda, Peteranska cesta, Stari Brežanec, Križevačka cesta, Dravska ulica te više ulica u kvartovima Vinica, Močile i Podolice.

Osim gradskih područja, radovi na proširenju i modernizaciji vodovodne i kanalizacijske mreže u tijeku su u naseljima u općinama Hlebine, Peteranec, Drnje, Đelekovec i Rasinja. Ukupna procijenjena vrijednost obuhvata projekta aglomeracije Koprivnica iznosi 410 milijuna kuna, odnosno više od 500 milijuna kuna s PDV-om, a projekt većim dijelom financira EU.