Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Novi podaci Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja

Koprivnica drugi grad u Hrvatskoj po odvajanju otpada

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
- Nabavom novih komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada i projektom nove kompostane u Herešinu pokazujemo da smo sustav koji je spreman na inovacije koje nosi EU sustav - kaže gradonačelnik Jakšić

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je izvještaj o komunalnom otpadu i stopi odvojenog prikupljanja otpada po gradovima za prošlu godinu. Prema službenim podacima Ministarstva, propisanu EU stopu od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada premašila su samo četiri hrvatska grada –  Prelog, Koprivnica, Osijek i Mali Lošinj.

Prelog je lani ostvario stopu od 67,4 posto odvojeno prikupljenog otpada, Koprivnica je na 55,4 posto, Osijek na 51,9 posto, a Mali Lošinj na 50,3 posto. Koprivnica je, valja podsjetiti, prije dvije godine pobijedila u kategoriji Eco-city, a stopa odvojeno prikupljenog otpada koji ne završava na odlagalištu još je jedna  potvrda da gradski sustav iz godine u godinu podiže standarde u zaštiti okoliša i gospodarenju otpadom.

Gradonačelnik Koprivnice  Mišel Jakšić ponosi se što je Koprivnica druga po razvrstavanju otpada u Hrvatskoj, a sve je to, kaže, zasluga sugrađana i stručnih timova koji rade na razvrstavanju otpada.

- Nabavom novih komunalnih vozila za odvojeno prikupljanje otpada i projektom nove kompostane u Herešinu dokazali smo da smo među prvih 10 gradova po povlačenju europskih sredstava. Pokazujemo da smo sustav koji je spreman na inovacije uz praćenje 
trendova koje nosi EU sustav - rekao je gradonačelnik Jakšić.

Valja također naglasiti i da je u Koprivnici lani počela s radom  nova kompostana u Herešinu kojom upravlja gradska komunalna tvrtka Komunalac, a riječ je o pogonu s najmodernijim sustavom kompostiranja u Hrvatskoj.