Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Analiza stanja gradskih financija

Koprivnica je među najmanje zaduženim gradovima na sjeveru

Foto: Robert Mihaljević
Prema odluci Gradskog vijeća, ovogodišnji proračun iznosi 243 milijuna kuna uz novo zaduženje od 62 milijuna kuna

Koprivnica je ovu godinu dočekala s najmanjom zaduženošću u proteklom desetljeću. Prema službenim podacima o izvršenju gradskog proračuna za proteklu godinu, Grad je u novu fiskalnu godinu ušao s 35 milijuna kuna nedospjelih obveza, uglavnom za europske projekte. To je nešto manje od 25 posto čistih lanjskih prihoda iz poslovanja, što Koprivnicu svrstava među najmanje zadužene gradove na sjeveru. Taj postotak, doduše, ove će godine biti nešto veći zbog novog zaduženja za gradnju osnovne škole, obnovu središnjeg trga i reprogram postojećih kreditnih obveza. No, neće biti značajnog rasta ukupnih obveza, tvrde u Gradskoj upravi.

USKRSNA RADIONICA Dječje čestitke za djecu iz Centra Svitanje

Proračun 243 milijuna kn

Prema odluci Gradskog vijeća, ovogodišnji proračun iznosi 243 milijuna kuna uz novo zaduženje od 62 milijuna kuna. Riječ je o kreditu OTP banke na 15 godina uz kamatu od samo 1,23 posto i bez naknade za obradu kredita. Gradski pročelnik za financije Zdravko Punčikar na sjednici Vijeća objasnio je kako je Grad prije četiri godine naslijedio oko 55 milijuna kuna kreditnog zaduženja koje je gotovo u cijelosti riješeno, a ostaje tek 2,5 milijuna kuna otplate u ovoj godini.

– Novi kredit godišnje će se otplaćivati u iznosu od pet milijuna kuna, i to za glavnicu i kamate. Dosad su nam godišnji anuiteti iznosili između osam i deset milijuna kuna – naveo je Punčikar na sjednici Gradskog vijeća koje je odlučivalo u kreditnom zaduženju.

I gradonačelnik Mišel Jakšić naglašava kako je Koprivnica među najmanje zaduženim gradovima u državi i sve obveze servisira bez teškoća.

To je tako, navodi, unatoč činjenici da je država zadnjom poreznom reformom Koprivnici, primjerice, uzela 17 milijuna kuna.

NAKON 8500 ŽUTIH SPREMNIKA ZA PLASTIKU Kamioni za odvoz papira, plastike i komposta

Prema službenim podacima, Koprivnica je prošlu godinu završila u proračunskom plusu od 800.000 kuna, a konsolidirano, sa svim ustanovama, taj višak prihoda nad izdacima iznosi čak četiri milijuna kuna. To znači da je Grad riješio višegodišnji problem deficita koji ga je opterećivao, prije svega zbog početnih visokih ulaganja u osnivanje Sveučilišta Sjever. Danas deficita više nema, a kreditni potencijal gradskog sustava znatno je narastao.

Usporedba s drugima

Koncem prošle godine Bjelovar je, primjerice, imao više od 64 milijuna kuna nedospjelih obveza, što je 43% gradskih prihoda od poslovanja.

Konsolidirani proračun Čakovca sa svim ustanovama zadužen je za 62 milijuna kuna, što je 32% ukupnih prihoda. No, međimursko sjedište ima problem s minusom koji je prenesen u ovu godinu i iznosi devet milijuna kuna. Problema sa zaduženošću ima i Đurđevac. Gradski prihodi od poslovanja lani su iznosili 52 milijuna kuna, a nedospjele obveze teške su čak 46 milijuna kuna. To je, dakle, 88% godišnjih prihoda od poslovanja koje je prošle godine ostvario Grad. Varaždin je, s druge strane, imao proračun od 240 milijuna kuna, a ukupne obveze zadnjeg dana lanjske godine iznosile su 86 milijuna kuna. To je 36% prihoda Grada. Križevci su na lanjski proračun od 77 milijuna kuna imali nedospjele obveze od 10,7 milijuna, što je tek 14% gradskih prihoda od poslovanja.