Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
U četvrtak je proglašenje pobjednika

Koprivnica u top-5 velikih gradova

Foto: Robert Mihaljević
- Ovaj top-5 najboljih gradova pokazatelj je da naše gospodarstvo zaslužuje brzu cestu jer je jedino mi nemamo u toj skupini – napisao je gradonačelnik MIšel Jakšić

U četvrtak 21. listopada doznat ćemo koji je od pet velikih gradova i sjedišta županija u Hrvatskoj najbolji prema općim gospodarskim pokazateljima i svemu što gradska uprava čini za taj društveni segment. U prestižnu skupinu ove su godine ušli Koprivnica, Samobor, Pula, Varaždin i Krapina.

Činjenicu da je upravo Koprivnica ušla u veliko finale i s nestrpljenjem čeka pobjednika koji će za koji dan biti proglašen na svečanosti u Novom Vinodolskom komentirao je i gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Koprivnica je i dalje u top-5 hrvatskih gradova! Od 14 pokazatelja uspješnosti ponosni smo na sve njih: od omjera efikasnosti gradske uprave, do korištenja europskih sredstava. Mnogo je posla pred nama, no stvaramo kvalitetne preduvjete za brojne projekte dolaskom ITU-a i novim proračunskim razdobljem Europske unije. Ovaj top-5 najboljih gradova pokazatelj je da naše gospodarstvo zaslužuje brzu cestu jer je jedino mi nemamo u toj skupini – napisao je gradonačelnik Jakšić.

Pet gradova ušlo je u završnicu nakon analize 14 pokazatelja - od proračunske politike gradova do ukupnih ekonomskih pokazatelja tih sredina. Iz dobivenih podataka napravljeno je rangiranje ukupno 25 velikih gradova za kategoriju gospodarstvo.

Uzimali su se u obzir i prosječni iznosi bruto plaće na području grada, broj obrtnika na tisuću stanovnika i prosječan broj nezaposlenih. Posebno je važna i činjenica da Koprivnica nije uvela prirez, što je također velika pomoć građanima i rasterećenje gospodarstva. Prirez, također, nemaju Samobor i Krapina. U Puli prirez iznosi 12 posto, a u Varaždinu 10 posto.