Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Za ljepše božićne i novogodišnje dane

Koprivnica umirovljenicima i djeci osigurala božićnice i prigodne darove

Foto: Koprivnica
- Očekujemo da će božićnicu dobiti 1800 umirovljenika i 400 korisnika osobne invalidnine, a za to smo osigurali pola milijuna kuna - rekao je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić

Gradske vlasti u Koprivnici i ove godine nastavljaju s tradicijom podjele božićnica. Pravo na božićnicu ostvaruju umirovljenici i osobe s invaliditetom korisnici osobne invalidnine s prebivalištem na području grada.

Blagdanska tradicija

– Jedna doista lijepa božićna, blagdanska tradicija našega grada ide dalje. I ove godine idemo s božićnicama za naše umirovljenike i korisnike osobne invalidnine. Ove godine podigli smo cenzus za umirovljenike na 2300 kuna, a iznos božićnice ostao je 200 kuna. Očekujemo da ćemo obuhvatiti 1800 umirovljenika i 400 korisnika osobne invalidnine, a za tu smo namjenu u proračunu osigurali oko pola milijuna kuna – rekao je tom prigodom gradonačelnik Mišel Jakšić.

Čelni čovjek Koprivnice dodaje da je to mala zahvala svima onima koji su se godinama odricali za ovaj grad te im čestitao Božić i 
Novu godinu u nadi da će im simbolični čin barem malo uljepšati nadolazeće blagdane.

Uvjet umirovljenicima za dobivanje božićnice jest da ukupna mirovina, tuzemna i inozemna, za listopad ove godine zajedno s 
dodacima ne prelazi 2300 kuna, odnosno 305,26 eura. Novčana naknada za tjelesno oštećenje i doplatak za pomoć i njegu ne uračunavaju se u mirovinu. Isplata božićnica osobama s invaliditetom korisnicima osobne invalidnine ostvaruje se temeljem 
popisa Centra za socijalnu skrb u Koprivnici.

U gradskoj upravi kažu da će se božićnice moći podići na temelju predočene osobne iskaznice i dokaza o visini mirovine za listopad ove godine. Božićnice se dijele svakog dana u Domu mladih Koprivnica, u Ulici hrvatske državnosti 10, svaki dan od 8 do 13 sati. Važno je pridržavati se rasporeda po abecednom redu prezimena.

– Umirovljenici koji iz opravdanih razloga neće moći podići božićnicu prema navedenom rasporedu, moći će se obratiti Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada, Zrinski trg 1, prizemlje, soba broj 2, u razdoblju od 12. do 16. prosinca, svakim radnim danom od 9 do 13 sati, uz predočenje osobne iskaznice i dokaza o visini mirovine za listopad – naglašavaju u gradskoj upravi.

Prigodan božićni dar dobit će i djeca u dobi do 15 godina s područja Koprivnice, koja inače ne dobivaju takve blagdanske darove. Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić ovih je dana prvo donio, a potom i izmijenio odluku o božićnom darivanju djece.

Pravo na božićni dar imaju, dakle, djeca smještena u udomiteljskim obiteljima, djeca roditelja korisnika zajamčene minimalne naknade, djeca čija su oba roditelja nezaposlena ili umirovljenici te djeca roditelja poljoprivrednika koji nisu u sustavu PDV-a.

Bon za djecu

Svi su trebali dobiti poklon-bon od 250 kuna te bon od 15 kuna za kinopredstavu. No gradonačelnik je izmijenio svoju odluku te vrijednost poklon-bona koji će dobiti djeca povisio na 300 kuna.