Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Godina za pamćenje koprivničkog “Velebita”

Koprivničko kino lani imalo 10% više gledatelja unatoč manjem kapacitetu

Foto: Grad Koprivnica
Tijekom prošle godine u Velebitu bilo ukupno oko 39.300 gledatelja, a samo u studenome 5600

Bila je to godina koju će kinoprikazivačka djelatnost u Koprivnici svakako trebati dobro zapamtiti. Rast broja gledatalja u jednom od najuspješnijih malih kina u Hrvatskoj, vrijedna ulaganja u tehniku, festival nacionalnog filma. Kino Velebit, dakle, u protekloj se 2019. svakako ima čime pohvaliti. Unatoč smanjenom kapacitetu dvorane zbog novih ulaganja, ostvaren je velik rast posjećenosti, ali i kvalitete filmskih projekcija, Prema podacima Pučkog otvorenog učilišta, Kino Velebit u Koprivnici ostvarilo je lani rast broja gledatelja od 10,4 posto, a studeni je s rastom od 12,5 posto nadmašio inače rekordan isti mjesec pretprošle godine. Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta koje skrbi o Kinu Velebit, otkriva kako je tijekom prošle godine u Velebitu bilo ukupno oko 39.300 gledatelja, a samo u studenome 5600.

Za novu komunalnu infrastrukturu 7,5 milijuna kuna Do jeseni počinje obnova središnjih trgova u Koprivnici

– Valja svakako napomenuti kako je zbog promjene platna u rujnu prošle godine maknut prvi red sjedala pa je kapacitet kina s 204 smanjen na 192 mjesta – zadovoljno će Maja Holek.

Uvjerljivo najgledaniji lanjski film bio je dugo iščekivani animirani hit “Snježno kraljevstvo 2” s 3395 gledatelja. Slijede crtići “Kralj lavova” (2199) i “Kako izdresirati zmaja” (2043). Na četvrtom je mjestu igrani film “Osvetnici: završnica” s 1512 gledatelja, peti su “Ratovi zvijezda: uspon Skywalkera” (979), šesti “Last Christmas” (954), a sedmi “Joker” (943) koji ima najviše kandidata za ovogodišnju nagradu Oscar. Na osmom je mjestu crtić o kraljevskom psiću Korgiju (794), deveti je također crtić “Snježna kraljica: zemlja zrcala” (753), a deseti “Spider-man: daleko od kuće” (653).

Pretprošle su godine, primjerice, najgledaniji filmski naslovi u Kinu Velebit bili “50 nijansi slobodniji” s 2012 gledatelja, crtić “Grinch” koji je pogledalo 1450 osoba i glazbeni film “Bohemian Rhapsody” koji je imao blizu 1400 gledatelja.

Uručeni novi ugovori za 118 studenata Koprivnica treća u Hrvatskoj po izdvajanju za stipendije

Kino Velebit lani je imalo razloga i da počasti svoju vjernu publiku. Gledatelji su, tako, besplatno mogli pogledati filmske hitove “Kralj lavova” i igrani film “Spiderman”. Oba filma prikazana su u 3D tehnici. Razlog čašćenja bile su nove investicije, odnosno suvremena tehnološka dostignuća koja su postavljena u dvorani. Koprivničko kino tako je u rujnu dobilo “wall to wall” srebrno Harknessovo platno dimenzija 8,45 puta 3,54 metra te novi procesor zvuka Dolby cp750, što će omogućiti veći užitak u filmskim projekcijama. Ukupna cijena radova iznosila je oko 84.000 kuna, navode u Kinu Velebit.

– Tom investicijom potvrđujemo poziciju najboljeg kina u zemlji izvan standarda Cinestar i multiplex centara. Kino iz godine u godinu bilježi rast broja gledatelja. Zahvaljujući repertoaru, ali i tehničkim uvjetima – naglasila je na predstavljanju nove slike i zvuka koprivnička dogradonačelnica Ksenija Ostriž.

Koprivnica je bila jedan od samo osam gradova u kojima je održano šesto izdanje manifestacije „Noć hrvatskog filma i novih medija“. Osim Koprivnice, projekcije su bile i u Zagrebu, Sisku, Otočcu, Splitu, Malom Lošinju, Dubrovniku i Vukovaru.