Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
Na svečanosti i izraelski veleposlanik

Koprivničkoj sinagogi status kulturnog dobra RH

Foto: Robert Mihaljević
Sinagoga se odsad zove “Kulturni centar prim dr. Krešimir Švarc”, po poznatom koprivničkom liječniku, humanistu, publicistu i u svakom pogledu velikom čovjeku

Koprivnička sinagoga postala je zaštićeno kulturno dobro Republike Hrvatske. Ploču s tom oznakom Ministarstva kulture prošli su tjedan otkrili predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus i predstavnica Židovske općine Koprivnice dr. Sanja Švarc Janjanin.

Radovi Nova stambena zona s gradilištima

Sinagoga se odsad zove “Kulturni centar prim dr. Krešimir Švarc”, po poznatom koprivničkom liječniku, humanistu, publicistu i u svakom pogledu velikom čovjeku. Riječ je o ocu dr. Sanje Švarc Janjanin i Podravkina menadžera Davora Švarca. Svečanost su uveličali izraelski veleposlanik Ilan Mor, gradonačelnik Mišel Jakšić, predstavnik državne Uprave za zaštitu prirodne baštine Dražen Klinčić i glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević.

– Ovaj kulturni centar zalog je da će sjećanje na židovsku zajednicu biti dio Koprivnice. Raduje me da će kulturni centar u sinagogi biti povezan s glazbenom školom – naglasio je Ilan Mor.

O dobrim odnosima Koprivnice i veleposlanika Izraela govorio je i gradonačelnik Mišel Jakšić koji je podsjetio kako je na početku mandata upravo dr. Krešimiru Švarcu uručio nagradu za životno djelo. Dr. Sanja Švarc Janjanin zahvalila je svima koji su zaslužni za to da sinagoga danas nosi ime njezina oca. On je imao osjećaj da nije dovoljno učinio za židovsku zajednicu Koprivnice koja je izbrisana s lica zemlje u strašnim vremenima tijekom 1941., podsjetila je.