Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Na ruti Rozga - Pologi

Kreće gradnja Vinskog puta vrijednog 2,65 milijuna kuna

Općina Dubravica
Foto: Općina Dubravica
Uz izgradnju ceste do kraja godine će se i elektrificirati okolno područje, formirana je biciklistička ruta, a planira se i izgradnja vidikovca

– Više nije pitanje godina ili mjeseci, čak ni tjedana, nego dana kad će bageri i ostali strojevi napokon krenuti s radovima – riječi su kojima je načelnik Općine Dubravica Marin Štritof najavio veliki napredak u realizaciji projekta rekonstrukcije nerazvrstane ceste “Vinski put” koji je bio prijavljen još u prosincu 2016. godine.

Sva su sredstva dobivena

Radovima na toj cesti koja će se protezati od naselja Rozga do Pologa, a koja će biti dugačka točno 1,6 kilometara, planiraju se stvoriti kvalitetni preduvjeti za formiranje vinske ceste uz koju bi se izgradila i vinotočja, posadili hektari novih vinograda i voćnjaka te bi se samim time, kako smatra načelnik, podigle i brojne nove klijeti. Sama izgradnja ceste vrijedna je 2,65 milijuna kuna.

– Ovaj projekt prijavili smo na EU fondove koji financijski pokrivaju 85 posto ukupne vrijednosti projekta, dok ostatak financira država, tako da samu Općinu izgradnja ceste neće stajati gotovo ništa. Izuzetak mogu biti tek neki nepredviđeni radovi, no ni njih ne bi trebalo biti jer je projekt jako dobro napravljen – pojasnio je načelnik Štritof.

Sva su sredstva dobivena, ugovor o financiranju potpisan je te se upravo provodi javna nabava. Izvođač bi trebao biti odabran do kraja srpnja i nakon toga kreće se s radovima. Prije same izgradnje ceste provedena je i vodoopskrba tog područja, što je još jedna investicija “teška” više od pola milijuna kuna, od kojih je 320 tisuća kuna dala Općina Dubravica, a ostatak je pokriven raznim programima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU na koje se Općina prijavila.

Turisti i vikendaši

Uz izgradnju ceste do kraja godine trebala bi biti provedena i elektrifikacija okolnog područja, a formirana je i biciklistička ruta. Osim toga planira se i izgradnja vidikovca za bicikliste, a sve su to sadržaji koji bi na područje trebali privući turiste, ali i zainteresirati ljude da, primjerice, izgrade svoje klijeti i/ili vikendice.

Općina Dubravica Zaštita nepokretnih kulturnih dobara Zahuktavaju se radovi na obnovi župnog dvora u Rozgi