Izbornik
Naslovnica Gradovi Rijeka
Rijeka

Krizni stožer Marišćina traži zatvaranje Centra za gospodarenjem otpadom

Marišćina
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Udruga podsjeća kako je još u ožujku ministar zaštite okoliša i energetike Ćorić potvrdio da će, ako se problem smrada i onečišćenja ne riješi do kraja svibnja, zatvoriti Županijski centar za gospodarenjem otpadom Marišćina

Udruga krizni eko stožer Marišćina tvrdi da Centar za gospodarenjem otpadom (ŽCGO) Marišćina i dalje proizvodi probleme pa zato traži od ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića da održi obećanje i zatvori Centar. Iako se samo prividno, ističe Udruga, po parametrima mjerenja na mjernoj stanici Pogled čini da su sve granične vrijednosti ispod razine koja se tolerira, to nije tako. 

Light transformation Gradina Na Trsatskoj gradini održan spektakularan svjetlosni performans

- Danima se na području Marčelja i okolnim naseljima širi nesnosan smrad, što je javno potvrdio i novi direktor TD Ekoplus Miodrag Šarac - ističe Krizni stožer. 

Napominje kako se u više navrata direktor TD Ekoplus ispričao mještanima, zbog kako je i sam potvrdio, nesnosnog smrada.

Udruga smatra kako je ŽCGO Marišćina nefunkcionalno postrojenje, obično neuređeno smetlište, koje proizvodi isključivo probleme, gdje se otpad melje na najprimitivniji način. To je postrojenje koje proizvodi  samo i isključivo goleme troškove, napominje Udruga i tvrdi kako će problemi postojati sve dok se biootpad ne počne odvajati, što je definirano i Uredbom o gospodarenju otpadom.  Do tada, smatra, treba zabraniti dovoz biootpada na ŽCGO Marišćina, kako bi mještani napokon mogli disati, a ne se hermetički zatvarati u svoje domove.

svjetski dan hemofilije Riječke dizalice i osječki most osvanuli u crvenoj boji

- Tražimo da konačno prevlada razum, da se poštuje struka, da se mještani riješe ove agonije na koju su prisiljeni protiv svoje volje,  protivno svim zakonima, protivno Ustavu - ističe Udruga.

Podsjeća također kako je još u ožujku ministar zaštite okoliša i energetike potvrdio da će, ako se problem smrada i onečišćenja ne riješi do kraja svibnja, zatvoriti Županijski centar za gospodarenjem otpadom Marišćina.

Udruga zahtijeva od ministra zaštite okoliša i energetike da održi svoju riječ i zatvori ovo „moderno čudo od tehnologije“! Županijski centar za gospodarenje otpadom Marišćina je, tvrdi Udruga, tehnološki zastario, ekonomski neisplativ i ekološki neprihvatljiv projekt, koji posluje bez okolišne dozvole i protivno zakonskoj regulativi.

Marišćina Rijeka Kvaliteta zraka na Marišćini druge kategorije