Izbornik
Naslovnica Gradovi Sisak
SISAK

Uređuje se rodna kuća sisačkog slikara Slave Striegla

U tijeku je prva faza radova na adaptaciji kuće Striegl u muzejsko-galerijski prostor
1/14
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Strieglova rodna kuća u Kranjčevićevoj ulici, zaštićeno je kulturno dobro i zamišljeno kao suvremeni memorijalni muzejsko-galerijski prostor

Prva faza radova na uređenju rodne kuće najpoznatijeg sisačkog slikara Slave Striegla približava se kraju.

Sisak Grad sufinancira kastraciju pasa i mačaka

- Radovi će biti završeni krajem veljače ove godine. U ovoj prvoj fazi se zaista radi o konstruktivno-građevinskim radovima. Radilo na rješavanju konstruktivne sanacije, statičke sanacije kuće i isto tako pripremanja cijelog tog terena – infrastrukture za ugradnju pojedinih instalacija. Druga faza radova obuhvaća nastavak tih građevinsko-konstruktivnih radova i rješavanje muzeološkog postava - rekla je ravnateljica Gradske galerije Striegl Alma Trauber.

Vrijednost prve faze, koja je započela lani na 100. godišnjicu rođenja Slave Striegla, je 2,5 milijuna kuna, koje sufinanciraju Grad Sisak i Ministarstvo kulture.

Strieglova rodna kuća u Kranjčevićevoj ulici, zaštićeno je kulturno dobro i zamišljeno kao suvremeni memorijalni muzejsko-galerijski prostor.

Izabran među 10.000 radova Siščaninu svjetska nagrada za fotografiju vjenčanja

- U središtu grada dobit ćemo tako moderan muzejsko-galerijski prostor kojim će se predstaviti kompletan opus Slave Striegla kojeg je donirao Gradu Sisku, a ono što ga čini jedinstvenim je to što će zbirka biti prezentirana i izložena u autentičnom prostoru njezina nastajanja – kazuje Alma Trauber dodavši kako će osim zbirke Striegl i velikog dijela Strieglovih radova u ovom prostoru biti prezentirana i povijest jedne sisačke građanske obitelji na primjeru obitelji Striegl.

Naime, u Kući Striegl je također sačuvan velik broj autentičnih predmeta koji će biti dio izložbenog postava.