
Uz bok već nadaleko poznatim zagorskim štruklima, lagano staju i turopoljski. Potvrdu tome donijelo je još jedno uspješno izdanje Buševske štruklijade, manifestacije koju s puno entuzijazma i truda organiziraju vrijedne članice Društva žena Buševec, iz istoimenog turopoljskog mjesta kraj Velike Gorice.
Ovogodišnja, osma po redu štruklijada, jedna od najposjećenijih gastronomskih manifestacija u Turopolju, okupila je brojne ljubitelje domaće, tradicionalne i autohtone hrane. U Buševcu se tog dana pripremilo, prodalo i pojelo čak 4000 štrukli, što slanih, što slatkih, kuhanih, pečenih, a najčešće punjenih sirom. Ovim brojkama žene iz Buševca još su jednom dokazale da su turopoljski štrukli itekako dostojni svog mjesta u kulinarskoj tradiciji Hrvatske.
Središnji događaj manifestacije bio je izbor za najbolje pripremljene štrukle, u kojem je sudjelovalo šest ekipa.
– Prijavile su se članice lokalnih udruga i društava žena, a sve su štrukle pripremane prema starinskim receptima, na licu mjesta. Sve se radi ispočetka, od izrade tijesta, formiranja i punjenja štrukli, do kuhanja, i to pod budnim okom stručnog žirija. Ove godine pobjedu su odnijele članice Društva žena Kuče, a birali smo i najbolju gibanicu, koju je prema izboru žirija, i ove godine ispekla Valentina Špoljarić – rekla je Lidija Rožić, predsjednica Društva žena Buševec.
Manifestaciju je posjetio i gradonačelnik Krešimir Ačkar.
– Godinama dolazim na štruklijadu jer sve udruge u Buševcu, a posebno Društvo žena na čelu s Lidijom Rožić, rade vrhunski posao. Zahvaljujući njima, Velika Gorica i Turopolje prepoznatljivi su po bogatom društvenom životu, manifestacijama koje oduševljavaju, ali i očuvanju običaja i tradicije, što je temelj našeg identiteta. Posebno me veseli velika posjećenost i pozitivna energija, jer ovdje se ljudi okupljaju, druže i uživaju u hrani koja se priprema pred njihovim očima. To je neprocjenjiv doprinos vrijednih članica udruga u promicanju domaće hrane – naglasio je gradonačelnik Ačkar.