Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
U Zaprešiću rezimirana prva godina održavanja projekta Kulturama

”Kultura je ključan pokretač turizma na ovim prostorima”

1/3
Foto: Zaprešić
Organizatori nastavljaju s novostima, a jedan od njih su novi biorazgradivi suveniri izrađeni metodom 3D printa

Prošla je već prva godina provođenja projekta Kulturama koji je oko zanimljive ideje i priče povezao sedam turističkih zajednica i 
deset jedinica lokalne samouprave na području Zagrebačke županije. U Vršilnici u sklopu Novih dvora u Zaprešiću predstavljeni 
su rezultati prve godine rada.

Nova sinergija

– Udruživanjem smo postigli novu sinergiju i pokušali naš kulturni turizam učiniti zanimljivijim i ispričati  novu priču o ovih deset kulturnih destinacija. Kultura je predugo bila izvan fokusa, a mi smo ovim projektom željeli pokazati da je ona i dalje ključan pokretač turizma na ovim prostorima – istaknuo je Toni Ganjto, direktor Turističke zajednice Grada Zaprešića koja i vodi projekt “Kulturama – pronađi svoju priču u zagrebačkom kraju”.

Uključile su se i turističke zajednice Velike Gorice, Vrbovca, Dugog Sela, Krašića, Pisarovine te Turistička zajednica Savsko-sutlanska dolina i brigi. Cilj je integrirani razvoj i upravljanje proizvodima temeljenim na prirodnoj i kulturno-povijesnoj baštini županije, uz koncept storytellinga i interpretacije baštine. Projekt se provodi uz podršku TZ-a Zagrebačke županije, a projektno udruživanje odobrilo je Ministarstvo turizma i sporta, čiji je državni tajnik Ivica Poljičak naglasio da  zavičajni turizam ima brojne specifičnosti, a ovakvi projekti, koji povezuju povijest neke destinacije i njezinu kulturu i kulturnu baštinu sa suvremenim kulturnim i kreativnim industrijama, zapravo su budućnost turizma, ali i kulture.

– Štitimo baštinu, a ujedno ovakvim projektima privlačimo brojne turiste iz cijeloga svijeta – rekao je Poljičak.

Zamjenik župana Ervin Kolarec iznio je podatke da na području županije djeluje više od 20 muzeja i galerija, dva centra za kulturu, 12 knjižnica, oko 300 udruga i više od 850 poslovnih subjekata u kulturi. U evidenciji su 404 zaštićena kulturna dobra.

Pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarski razvitak Grada Miljenko Šoštarić izrazio je nadu da će se i Vršilnica u budućnosti naći na popisu kulturne baštine u sklopu ovog vrijednog projekta.

Razgradivi suveniri

Organizatori nastavljaju s novostima, a jedan od njih su novi Kulturama biorazgradivi suveniri izrađeni metodom 3D printa.

– Svaki od njih na poseban način predstavlja mjesta i gradove koji su dio naše turističke priče. Uz suvenire, proljeće u zagrebačkom kraju će obilježiti i zanimljive escape ture. Rješavanjem uzbudljivih zagonetki dobit ćete priliku na drukčiji način upoznati najskrivenije kutke našega kraja i ponijeti sa sobom najzabavnije uspomene na Kulturamu – najavljuju.