Izbornik
Naslovnica Gradovi Karlovac
U školstvo na području Karlovca, gdje je 3857 osnovaca, uloženo više od 18 milijuna kn

Kupljene radne bilježnice, uređene škole, a od ove godine i nagrade za medalje na natjecanjima

Foto: KRISTINA ŠTEDUL FABAC/PIXSELL
U Karlovcu je u novoj školskoj godini 3857 osnovaca, od čega je po prvi puta u školske klupe sjelo 428 prvašića

U Karlovcu je u novoj školskoj godini 3857 osnovaca, od čega je po prvi puta u školske klupe sjelo 428 prvašića. Usporedbe radi, prošlu je školsku godinu u karlovačkim osnovnim školama bilo nešto više mališana, njih 3869, a manjak se osjeća i među prvašićima, kojih je ove godine dvadesetak manje.

Sretni što su napokon u školi, s prijateljima i svojim učiteljima i nastavnicima, mališani će nastavu pratiti uz poštivanje epidemioloških uvjeta, ipak nešto blažih nego prijašnje godine. Ostanak u razredima i za vrijeme odmora, nošenje maski dio su mjera koje su na snazi.

Jednosmjenski rad

Olakšanje učenicima donosi i odluka da se škole koje su zbog koronakrize radile u dvije smjene, vraćaju u jednosmjenski rad, što 
se odnosi na OŠ Banija i Braća Seljan gdje je mogućnost organizacije rada u jednoj smjeni tim veća, obzirom da se iz školske zgrade u svoj prostor iselila Mješovita industrijsko-obrtnička škola.

– Uvažavajući propisane upute dvije naše ustanove ipak moraju nastaviti organizaciju nastave u dvije smjene, a to su OŠ Švarča 
i Centar za odgoj i obrazovanje. Škola Rečica i OŠ Skakavac ostaju raditi u jednoj smjeni, a naše najveće škole OŠ Dubovac, Grabrik i Turanj ostaju raditi u dvije smjene radi nedostatka prostora. Manjak prostora za rad u jednoj smjeni ima i OŠ Mahično. U OŠ Dragojle Jarnević nastava se odvija u dvije smjene iako je škola bila spremna za prelazak na jednosmjenski rad. No, nakon potresa u kojem su znatno stradali dimnjaci škole, bilo je neophodno provjeriti i statiku zgrade. U tijeku je izrada elaborata statičke sanacije na temelju kojeg će se pristupiti daljnjim aktivnostima i eventualnim zahvatima na zgradi – kazala je Draženka Sila-Ljubenko, pročelnica Odjela društvenih djelatnosti u Gradu Karlovcu koja je s gradonačelnikom Damirom Mandićem prvih dana nastave obišla mališane i učitelje u OŠ Turanj.

Odrađene su ili su još u tijeku i brojne investicije na školskim objektima kojima će se osigurati kvalitetniji uvjeti za rad i boravak u 
školama.

Tako je uz OŠ Turanj uređeno parkiralište kako bi mališani imali što sigurnije okruženje uz školu, a u tijeku je izgradnje novog 
igrališta koje bi trebalo biti gotovo sredinom rujna. U OŠ Braća Seljan sanirana su manja oštećenja uzrokovana potresom, a pri završetku je i rekonstrukcija sanitarnih čvorova. U područnoj školi Hrnetić uređeni su novi podovi, a u planu nam je urediti okoliš i parkirališna mjesta uz OŠ D. Jarnević i obližnju Ekonomsko-turističku školu.

- Ukupno smo iz decentraliziranih sredstava  za kapitalna ulaganja izdvojili preko milijun kuna – dodala je pročelnica D. Sila- Ljubenko.

Na produženi boravak ove školske godine prvi puta mogu računati i roditelji čini mališani idu u Područnu školu Velika Jelsa.

– Za produženi boravak Grad je osigurao 1,709.126,00 kuna, a u novoj školskoj godini bit će 20 grupa što je povećanje za dvije grupe u odnosu na proteklu godinu; u PŠ Velika Jelsa i dodatna grupa u OŠ Grabrik – navode u Gradu.

Grad je ove godine osigurao i 1,3 milijuna kuna za radne bilježnice svim osnovcima, za Školu u prirodu osigurano je 70.000 kuna, uvode po prvi puta novčane nagrade za učenike koji na državnim natjecanjima osvoje jedno od prva tri mjesta, Grad za prijevoz osnovaca izdvaja 300.000 kuna vlastitih sredstava, pored 1,620 milijuna kuna decentraliziranih sredstava, a za sufinanciranje srednjoškolaca dodatnih 241.000 kuna.

Besplatni školski obrok

Grad je, uz pomoć EU sredstava, osigurao 47 pomoćnika u nastavi za 67 učenika, a projekt je vrijedan 2,2 milijuna kuna. Za projekt ‘Školski obrok za svako dijete’ u koji je uključeno 960 učenika, osigurano je milijun kuna za besplatni školski obrok za djecu u riziku od siromaštva.

Sveukupno je ove godine u školstvo, kroz decentralizirana sredstva, uloženo 18,122.056,00 kuna.

U planu je i nastavak svih aktivnosti, pa tako i dogradnja školskih zgrada OŠ Turanj i OŠ Mahično, a izgradnjom nove škole u gradskoj četvrti Luščić, prelazak na jednu smjenu bit će moguć i u dvije najveće karlovačke osnovne škole; Grabrik i Dubovac.