Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Na 1250 četvornih metara bit će uređene 24 sobe s kupaonicama za smještaj ukupno 50 štićenika

Kutina će iduće godine dobiti Dom za starije i nemoćne

Foto: Kutina

– Već dulje vrijeme građani Kutine teže tome da u Kutini dobijemo dom za starije i nemoćne koji bi bio javne namjene. Danas smo obišli gradilište i vidimo da je započela gradnja doma koji će biti na nekih 1250 kvadrata korisne površine i gdje će se moći smjestiti oko 50 štićenika. Radovi dobro napreduju i u ime Grada Kutine i više smo nego zadovoljni – rekao je kutinski gradonačelnik Zlatko Babić prilikom prošlotjednog obilaska gradilišta preuređenja dijela prostora kutinskog Doma zdravlja u budući Dom za starije i nemoćne Kutina.

Prvi javni dom

Izrazio je gradonačelnik zadovoljstvo što su Sisačko-moslavačka županija, kao investitor, i župan Ivan Celjak odlučili ući u ovu investiciju u vrijeme kada se s velikim problemima suočavaju u onom dijelu županije koji je pogodio razorni potres u prosincu 2020.

– Unatoč potresu našlo se prostora za projekt Doma za starije i nemoćne u Kutini. Drago mi je da će dom biti u sustavu, pod Domom za starije i nemoćne Sisak, tako da koristim priliku zahvaliti i županu i ravnateljici Doma za starije Sisak i Doma zdravlja Kutina što smo svi zajedno uspjeli naći snage i mogućnosti da počnemo s gradnjom ovog doma. Nadam se kako ćemo i dalje zajedno raditi za dobrobit naših sugrađana – dodao je gradonačelnik Kutine, dodavši kako Grad Kutina i dalje radi na pronalasku privatnog partnera koji bi sagradio još jedan privatni objekt iste svrhe.

S gradonačelnikom Babićem gradilište je obišao sisačko-moslavački župan Ivan Celjak sa suradnicima te je istaknuo kako će to biti prvi javni Dom koji Sisačko-moslavačka županija uređuje za starije stanovništvo s ovog moslavačkog područja.

– Dio zgrade Doma zdravlja Kutina bio je neiskorišten te je Županija pokrenula postupak radova koji su započeli sredinom srpnja i u tijeku je rušenje pregradnih zidova i spuštenih stropova, skidaju se podne obloge, demontira se oprema i unutarnja stolarija, isključuju se instalacije od struje i vode radi sigurne izvedbe radova. Do kraja tjedna počinje se s građenjem novih pregradnih
zidova – rekao je župan Celjak dodavši kako radovi idu po planu.

Oko 9 milijuna kuna

– Uredit će se 24 spavaonice s kupaonicama za korisnike doma, a planirani kapacitet je 50 korisnika. Uredit će se i prostor dnevnog boravka s čajnom kuhinjom za korisnike te sobe za izolaciju s prostorijom za medicinsko osoblje s pomoćnom ambulantom. U prostoru podruma uredit će se ambulanta, uredi, garderoba, kuhinjski blok, blok praonice rublja, prostorije za spremačice i druge prostorije – rekao je župan Celjak, dodavši da je vrijednost građevinskih radova oko devet milijuna kuna, a dovršetak radova očekuju u veljači iduće godine.

Sisačko-moslavačka županija financira ove radove vlastitim sredstvima. Inače, u prostoru Doma zdravlja Kutina nekoć je bio privatni Dom za starije koji je deložiran 2014. zbog dugova prema Županiji.