Izbornik
Naslovnica Gradovi Kutina
Tradicionalna manifestacija u Kutini

Kutinčane u petak i subotu čeka Festival vina MoslaVina

Foto: Stjepan Vidiček
Prvi dan festivala bit će dva “Eno gastro eventa” u vinarijama Klet Romić i Trdenić, drugog će se dana održati posebni programi kušanja vina, a navečer će posjetitelji uživati uz koncert Gibonnija

U Kutini će se u petak i subotu održati poznata vinska manifestacija moslavačkog kraja festival vina MoslaVina Kutina. Ovaj festival odvija se pod pokroviteljstvom  Grada Kutine, organizatori su Turistička zajednica grada Kutine i Udruga vinogradara i voćara Moslavine “Lujo Miklaužić” Kutina, a uključuje brojne elemente: tradicionalnu i ove godine 28. po redu Izložbu vina Hrvatske i vina izvornih sorti, vinske degustacije te brojne atraktivne kulturno-zabavne i gastronomske sadržaje.

– Festival je posvećen izvornim moslavačkim i hrvatskim sortama, a u ponudi će imati i brojna vina ostalih hrvatskih regija te susjednih zemalja. Posjetitelji će u dva dana imati prilike uživati u bogatom programu – ističu organizatori.

Kušanja vina

Prvi dan festivala, 27. svibnja, bit će održana dva “Eno gastro eventa” u vinarijama Klet Romić i Vinariji Trdenić, za koje će biti potrebna prijava i kotizacija. U Kleti Romić će posjetitelji imati prilike sudjelovati na kvalitetnim vinskim radionicama, kušati vina moslavačkih vinara te uživati u glazbenom nastupu uz gastrodelicije. U Vinariji Trdenić će se održati “Škrlet garden dream”, koji uključuje sljubljivanje hrane sa škrletom, a posjetitelji će moći uživati u glazbenom jazz nastupu uz predstavljanje moslavačkih vinara.

Drugog dana festivala, 28. svibnja, na gradskom trgu se pripremaju posebni programi vođenih kušanja vina, najveći moslavački vinari i njihovi gosti će se predstaviti na posebnom  izložbenom prostoru, a posjetitelji će moći kušati sva vina pristigla na ocjenjivanje. Posjetitelje još očekuju stručna predavanja, predstavljanje najbolje ocijenjenih škrleta, Moslavina tasting i glazbeni program. U večernjim satima atmosferu će dodatno podići nastup Gibonnija.

Prema idejnom rješenju Kutinčanke Ines Mravunac Sužnjević Most preko Kutinice uskoro se otvara

Vina su već ocijenjena. Šampion 28. Izložbe vina MoslaVina Kutina je Škrlet Vinarije Mikša, najbolje ocijenjeno vino ostalih  izvornih sorti je Trnjak 2017. od AGRO BOBA j.d.o.o. Veliko zlato za mješavinu sorata osvojila je Dragonada Kleti Romić, dok je Manzoni 2021. od Vina Lušičić najbolje ocijenjeno vino ostalih sorti, a ove godine se prvi put dodjeljuje nagrada za najbolje ocijenjeni pjenušac, a pjenušac “LaRita” Kleti Romić osvojio je  najviše bodova. Prvo mjesto za najljepšu etiketu osvojila je Vinarija Grgurević za Grk 2021.

Rezultati iz Londona

Moslavački vinari su i ove godine, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice grada Kutine, poslali svoja vina na londonski DWWA te se uskoro očekuju rezultati.

– Prvi korak u međunarodnoj promociji i način da bez obzira na veličinu vinarije, prestižnom nagradom DWWA ili samim sudjelovanjem, cilj je da vinar privuče pozornost vodećih svjetskih distributera te podigne prepoznatljivost svoje vinarije i određene vinske sorte – napominju iz Udruga vinogradara i voćara Moslavine “Lujo Miklaužić”.