Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
Komedija

"Laponija" u četvrtak na Sceni 55

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Priča je smještena u Laponiju, kamo jedna sestra i njezina obitelj dolaze u posjet drugoj sestri te se pri tom vesele božićnim radostima i susretu njihove djece s "pravim" laponskim Djedom Božićnjakom.

Komedija "Laponija" katalonskih dramatičara Cristine Clemente i Marca Angeleta u režiji Nenni Delmestre premijerno će biti izvedena u četvrtak, 12. prosinca na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Redateljica Nenni Delmestre istaknula je da je riječ o duhovitoj, šarmantnoj i oštroumnoj komediji koja je praizvedena u veljači u Barceloni, gdje je trenutačno veliki hit.

'čuvar naših granica na moru' Akademiku Davorinu Rudolfu posebna nagrada za doprinos razvoju i ugledu pomorstva

U predstavu glume Monika Vuco Carev (Monika), Siniša Novković (Robi), Nikša Arčanin (Olavi) i Zorana Kačić Čatipović (Nela). Scenografiju, kostimografiju i glazbu potpisuje Lina Vengoechea, oblikovanje svjetla Miroslav Mamić, a zvuka Marko Mandić.

Intendant Srećko Šestan napomenuo je da je "Laponija" četvrta premijera splitskoga HNK u ovoj sezoni, dodavši da mu je drago što je u blagdansko vrijeme realiziran taj "prekrasan tekst koji spaja dva posebna mentaliteta". 

Ravnateljica Drame Jelena Bosančić nije željela otkrivati puno pojedinosti, ali je ustvrdila da je Delmestre s mladim glumcima uspjela napraviti splitski hit. Stvorila se divna sinergija između četvero mladih glumaca koji, kazala je Bosančić, daju sve od sebe da taj projekt izađe u najboljem mogućem smislu.

OTVOREN POZIV, PRIJAVITE SE! Split osigurao novčane potpore za učenike i studente s invaliditetom

Nenni Delmestre autorica je i prijevoda i dramaturške adaptacije teksta u kojemu je, kako je objasnila, napravila minimalne intervencije, koje će publika prepoznati. Troje glumaca govore dalmatinskim narječjem, a četvrti, Finac, "savršenim" hrvatskim jezikom koji je učio s vijesti HRT- a.

Priča je smještena u Laponiju, kamo jedna sestra i njezina obitelj dolaze u posjet drugoj sestri te se pri tom vesele božićnim radostima i susretu njihove djece s "pravim" laponskim Djedom Božićnjakom.