Izbornik
Naslovnica Gradovi
Nezadovoljstvo u KBC Osijek

Liječnici specijalisti dali otkaz: 'Uvjeti rada su nikakvi, a oprema katastrofalna'

KBC Osijek
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Ukupno 61 liječnik napustio je KBC Osijek ulaska Hrvatske u EU do jučer. Pokrenulo je to i špekulacije kako bolnici prijeti gubitak statusa KBC-a, što iz uprave demantiraju

Tri liječnika specijalista, s iskustvom i po 25 godina, dala su nedavno otkaz u KBC-u Osijek. Nezadovoljni su, kažu, uvjetima na poslu, ali i upravom najveće slavonske bolnice, na čijem su čelu, inače, ravnatelj doc. dr. sc. Željko Zubčić i zamjenik mu dr.med.dent. Vlatko Kopić, koji je i saborski zastupnik HDZ-a.

KBC Osijek KBC Osijek Ne želimo reći koliko naši liječnici rade, važno je da znaju da ih pratimo

Bolnicu su napustili, tako, abdominalni kirurg doc.dr.sc. Dražen Vidović, zatim prof.dr.sc. Damir Gugić, koji je u dva mandata bio šef Odjela za radioterapiju i onkologiju, te dr.sc. Marinela Rosso, svojedobno pročelnica Kliničkog odjela za kirurgiju glave i vrata.

Novo radno mjesto dr. Vidovića je KBC Sestre milosrdnice u Zagrebu, gdje je postao predstojnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju.

- Ispada da nisam potreban u rodnome gradu, gdje sam 25 godina radio na kirurgiji, postigao stručni i znanstveni status, a negdje drugdje me trebaju – započinje on. Supruga mu je dobila posao u Zagrebu, pa su razlozi odlaska i privatni, no direktno kaže kako nije zadovoljan politikom bolnice koju vode, inače, njegove stranačke kolege. Vidović je, naime, bio HDZ-ov kandidat za osječkog gradonačelnika 2013.

Odlučio ostati u Hrvatskoj

- Nije dobra politike bolnice da se rješava liječnika koji joj drže status KBC-a. Neiskusne se liječnike stavlja u službe kojima stižu hitni bolesnici pa dijagnostika traje 24 sata, a netko iskusniji bi ih riješio brže i s manje pretraga – rezimira. Imao je ponudu, dodaje, za posao u Danskoj, ali je odlučio ostati u Hrvatskoj.

Umjesto i u bolnici, dr. Gugić ubuduće će raditi samo kao profesor na Medicinskom fakultetu te u Medicinskoj školi.

Ravnatelj Doma zdravlja Osijek Miroslav Sikora Ravnatelj Doma zdravlja Osijek: Molit ćemo liječnike iz Srbije i BiH da dođu k nama raditi

- Preporodio sam se otkako nisam u bolnici! Uvjeti su rada nikakvi, oprema je katastrofalna, a maltretiranje je svakodnevno. Netko to plaća zdravljem, da ne kažem glavom, a ja ne želim biti loš – kaže dr. Gugić. Uprava mu je, ustvrdio nam je, stopirala "jedini europski projekt", na kojemu je radio 43 dana – riječ je o usporedbi pojavnosti karcinoma u brodsko-posavskoj županiji, s kontrolnim točkama Mariborom i Osijekom.

Kolegica im dr. Rosso prešla je, pak, u Polikliniku Rosso, čiji je vlasnik njezin suprug, ugledni ginekolog.

- Više se nisam osjećala ugodno i kao dio tima. Slabo se vrednuju stručnjaci koji rade najteže poslove. Sva sreća pa imam "back up" – poručuje ona.

Razlozi osobne prirode

U prozvanoj upravi bolnice kažu nam, pak, kako su njima poznati razlozi odlazaka liječnika bili osobne prirode.

KBC Osijek Neobična praksa Bolnica kupila novi Passat i stavila pločice 'OS KBC-OS'

- Neki liječnici su bili voditelji odjela, dok su pojedini smijenjeni s rukovodećih mjesta još u mandatu prethodne uprave. Ostvarivanje ambicija pojedinih djelatnika ne mora biti nužno u skladu sa znanstvenim i stručnim interesom KBC-a Osijek. Primarni zadatak svakog liječnika i medicinskih djelatnika je zbrinjavanje i dobrobit pacijenta, a ne neostvarene ambicije – poručuju iz Ravnateljstva.

Ukupno 61 liječnik napustio je KBC Osijek, po podatcima iz Ravnateljstva, od 1. srpnja 2013. i ulaska Hrvatske u EU do jučer. Pokrenulo je to i špekulacije u javnosti kako bolnici prijeti gubitak statusa KBC-a, što iz uprave izričito demantiraju.

- Što se tiče razdoblja za koje je odgovorna ova uprava, u tom periodu imamo ukupni manjak od 14 specijalista, s tim da je broj specijalizanata povećan za 33, a ukupan broj liječnika za 19. Razvidno je kako ne postoji ukupni manjak liječnika – navode i naglašavaju kako broj odlazaka liječnika iz KBC-a Osijek ne odskače od drugih bolnica u Hrvatskoj.

Ginekologinja Marija Divić Dr. Marija Divić, Udruga liječnika koncesionara: Županije zarađuju na koncesijama, uzmu novac, a pacijenti ne dobiju liječnika