Izbornik
Naslovnica Gradovi Šibenik
šibenik

Ljubo Runjić: Imamo 30 posto više upisanih studenata nego lani

Ljubo Runjić
1/2
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Veleučilište u Šibeniku ove je akademske godine pokrenulo studij sestrinstva, za koji je interes bio dvostruko veći od kapaciteta

Šibenik je postao pravi studentski grad zahvaljujući šibenskom Veleučilištu koje se iz godine u godinu razvija. U srpnju je otvoren novi studentski dom, a ove akademske godine pokrenut je i studij sestrinstva, koji je bio pun pogodak. Imali su više od dvostruko prijavljenih za 40 upisnih mjesta. Povod je to za razgovor s dekanom dr. sc. Ljubom Runjićem.

Koliko dugo je trajala priprema za otvaranje prijediplomskog studija sestrinstva i je li bio problem pronaći stručni kadar?

Studij sestrinstva bio je jedan od najiščekivanijih studija ne samo na Veleučilištu u Šibeniku već i u gradu Šibeniku. Do sada je već bilo nekoliko pokušaja pokretanja studija, a iz trećeg puta smo napokon uspjeli. Pripreme su trajale praktično četiri godine jer se radi o jednom od najzahtjevnijih vrsta studija za izvođenje. Trebalo je pronaći više od 40-ak predavača, dio njih i zaposliti, nabaviti literaturu, opremiti posebne predavaonice – kabinet njege i kabinet vještina i osigurati nastavne baze gdje će studenti obavljati praksu. Glede nastavnog kadra, Veleučilište je gotovo dvije godine pripremalo i provodilo izbore za predavače, pri čemu je većina kadra osigurana iz šibenske bolnice. Također, angažirali smo i dio renomiranih predavača iz drugih visokoobrazovnih ustanova koji svojim nastavnim iskustvom mogu pomoći.

Postoje li planovi za pokretanje diplomskog studija sestrinstva?

Početkom sljedeće godine počinjemo s radom na elaboratu za osnivanje novog diplomskog studija sestrinstva. Osim toga, u planu je da pokrenemo minimalno još jedan prijediplomski studij iz područja biomedicine i zdravstva.

Što se sve može studirati u Šibeniku i kakav je interes studenata na drugim studijskim programima?

U ovom trenutku Veleučilište nudi pet stručnih prijediplomskih studija: Turistički menadžment, Promet, Upravni studij, Poslovna informatika i Sestrinstvo, te dva stručna diplomska studija: Menadžment i Upravni studij. U ovoj akademskoj godini osim za studij sestrinstva najveći je interes pokazan za diplomski studij uprave, koji je u potpunosti popunjen, te prijediplomski studij Poslovna informatika, na kojem je popunjeno gotovo 80% mjesta.

Koliko VUŠ ima studenata?

Veleučilište trenutno ima oko 590 studenta. Od tog broja 30-ak je stranih. Nakon niza godina u kojima smo bilježili pad ili stagnaciju broja upisanih studenata ove smo godine upisali čak 30% više studenata u odnosu na prošlu godinu. Prošle godine upisali smo 190 studenata na prve godine naših studija, a ove godine 245. Veleučilište je tako postalo jedna od rijetkih visokoobrazovnih ustanova u Hrvatskoj koja je zabilježila rast broj upisanih studenata. Štoviše, na naša dva studija ostalo je 60-ak studenata ispod crte – 48 na prijediplomskom studiju sestrinstva i 12 na diplomskom studija javne uprave. Nadam se da je ovo konačno prekretnica te da svjedočimo novom trendu – trendu rasta broja upisanih studenata na Veleučilište.

Otvoren je i suvremeni studentski dom. Koliko su kapaciteti i kolika je popunjenost, zadovoljava li potrebe?

Studentski dom Palacin kruna je infrastrukturnih ulaganja u visoko obrazovanje u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji. Vrijednost doma je preko 12 milijuna €, od čega je iz bespovratnih sredstava došlo oko 10 milijuna eura, a ostatak su pokrili Grad Šibenik i Vlada RH. Dom je bez premca jedan najmoderniji u Hrvatskoj te uključuje 320 kreveta, menzu od 100 mjesta, čitaonicu, kantinu, prostore za druženje, praonicu, parking mjesta i druge korisne sadržaje. Što se tiče studentskog smještaja, na Palacinu je trenutno popunjeno malo više od trećine smještaja (105 studenata), što je već sada više nego ukupni smještaj u bivšem domu na Šubićevcu, dok će na proljeće ta brojka kada dođu strani studenti biti na oko 140. Potrebno je istaknuti da je dom prvenstveno građen za studente u nepovoljnom položaju kako bi im se osigurao pristupačan smještaj. Prilikom pisanja projektne prijave početni indikator je bio 55 studenata u nepovoljnom položaju u tadašnjem studentskom doma na Šubićevcu, dok je cilj pet godina od otvaranja Palacina 190 studenata u nepovoljnom položaju smjestiti u dom. Već ove godine imamo u domu 90-ak takvih studenata, a vjerujemo da ćemo za pet godina ostvariti zadanu brojku od 190 i ostatak popuniti drugim studentima, uključujući i one iz Erasmusa. Dom je građen da zadovolji potrebe za studentskim smještajem u Šibeniku za sljedećih 20-ak godina.

Odakle su vaši studenti?

Polovina naših studenata je iz Šibensko-kninske županije. Druga polovina dolazi iz cijele Hrvatske. Vjerujem da će upravo novi studentski dom biti akcelerator privlačenja studenata iz drugih krajeve Hrvatske. Posebno me raduje činjenica da svake godine raste broja dolazaka stranih studenata. Ove akademske godine prvi ćemo put premašiti brojku od 30 stranih studenata.

Od ove godine nastava se izvodi u novim prostorijama Veleučilišta. Koliko je novca uloženo i što ste napravili?

Veleučilište je u proteklih nekoliko godina uložilo više od 3 milijuna € u nove prostore. Od sada studenti na raspolaganju imaju šest novih predavaonica, kabinete njege i vještina za potrebe studija sestrinstva, dva informatička kabineta s novim računalima, čitaonicu, knjižnicu, chill-out zonu i studentski park.

Osim ulaganja u infrastrukturu, ulaže li se i u stručni kadar?

Ljudi su srce svake ustanove pa tako i našeg Veleučilišta. Kad sam preuzeo Veleučilište imali smo 5 doktora znanosti, a danas ih imamo 11. Mislim da to dovoljno govori o tome koliko se ulaže u stručni kadar. Osim toga, u protekle dvije godine osnovali smo i Ured za međunarodnu suradnju, Ured za kvalitetu te Centar za razvoj karijera i podršku studentima u kojima smo zaposlili mlade i visokoobrazovane ljude.

Ponovno ste izabrani za dekana. Kakvi su vam planovi?

Prioritet nam je pokretanje prijediplomskog i diplomskog studija iz polja računarstva u ovoj akademskoj godini. U sljedeće dvije godine planiramo pokrenut prve studije, najvjerojatnije iz polja ekonomije i računarstva, koji će se u potpunosti izvoditi na engleskom jeziku. Planiramo pokrenuti i diplomski studij sestrinstva, a možda i još jedan studij iz područja biomedicine i zdravstva. Puno toga ovisi o financijama, ali upravo je prijediplomski studij sestrinstva, koji smo pokrenuli u partnerstvu s Gradom Šibenikom, primjer kako se kroz sinergiju akademske zajednice i lokalne samouprave može uspjeti. Jedan od strateških ciljeva je internacionalizacija. Sljedeće godine planiramo udvostručiti broj stranih studenata s 25 na 50. Moja je vizija da za 10-ak godina Šibenik bude grad prepoznatljiv po visokom obrazovanju. Planiramo broj doktora znanosti podignuti na 15, čime bismo postali respektabilna znanstvena ustanova.

HNK Šibenik šibenik Uskoro energetska obnova 155 godina stare zgrade kazališta Željko Burić šibenik Željko Burić: Šibenik je uspio zahvaljujući europskom novcu Šibenske osnovne škole ove školske godine ukupno će pohađati 3244 učenika ŠIBENIK U šibenskim osnovnim školama upisano više prvašića nego lani!