Izbornik
Naslovnica Gradovi Slatina
Članovi Udruge mladih Krik pripremaju koncert 3. rujna koji će okupiti čak sedam izvođača na staroškolskom igralištu

Loud festival – veliki koncert za mlade uz Dan grada Slatine

Foto: Radio Slatina
– Na ovaj način dali smo lijep primjer dobre prakse gdje je  lokalna samouprava dala mladima mogućnost da sami kreiraju sadržaj za sebe, a Grad im je bio samo podrška – kaže Marija Fumić iz gradske uprave

Gradonačelnik Denis Ostrošić sa suradnicima nedavno je u gradskoj upravi ugostio predstavnike slatinske Udruge mladih Krik – 
Luciju Majhen, Viktoriju Velić i Davida Šošića. Članovi Krika zahvalili su gradonačelniku na potpori Grada Slatine pri realizaciji nedavno održanog partyja DJ Night na slatinskom jezeru Javorica koji se pokazao kao pun pogodak.

– Nastup DJ-a Dražena Kliera i DJ-a Marka Jozića privukao je velik broj posjetitelja, iznad svih naših očekivanja, a mnoštvo pozitivnih reakcija koje smo dobili kao i upita za idući DJ party znak su da smo na dobrom putu i da ovakvih događanja za mlade doista nedostaje u našem gradu – istaknula je Lucija Majhen.

Krenulo spontano

Razgovaralo se o aktivnostima Udruge mladih Krik, odnosno pripremi novih projekata, organiziranju nadolazećih koncerata i radionica te budućoj suradnji s Gradom Slatinom i Turističkom  zajednicom Grada Slatine pa se kao jedna od ideja pokazala i 
moguća organizacija Norijade u Slatini iduće godine.

No ono što je najviše zaokupilo pažnju organizacija je skorašnjeg koncerta za mlade koji će se u sklopu programa proslave Dana 
grada Slatine održati 3. rujna. Naime, Loud festival ponudit će mladima izvrsnu zabavu uz nastup čak sedam različitih izvođača koji će nastupiti na slatinskom staroškolskom igralištu s početkom od 19.30 sati.

– Ideja o organiziranju koncerta nastala je spontano na radionici Aktivni u zajednici Zaklade Slagalica, održanoj u svibnju, na kojoj je glavna tema bila aktivacija civilnog života u samom gradu,  a jedan od prijedloga bila je i organizacija koncerta za mlade – rekla je Marija Fumić, viša stručna suradnica u Upravnom odjelu za razvoj Grada i koordinatorica za mlade u Gradu Slatini.

– Na ovaj način dali smo lijep primjer dobre prakse gdje je  lokalna samouprava dala mladima mogućnost da sami kreiraju sadržaj za sebe, a Grad im je bio samo podrška. Dio je to lokalne politike prema mladima kojom se  u sklopu projekata Europe Goes Local i Erasmus+ nastoji podržati priznavanje i podizanje kvalitete rada s mladima te osnažiti europska i međunarodna dimenzija rada s mladima na lokalnoj razini – pojasnila je Fumić.

Slične će se aktivnosti na slatinskom području, istaknula je, provoditi u suradnji s još desetak udruga u skladu s ciljem spomenutog projekta kojim se planira okupiti mlade od 13 do 30 godina te ih motivirati za uključivanje u rad lokalne zajednice, osvijestiti 
o važnosti participativnog sudjelovanja mladih u donošenju odluka, i u konačnici donijeti novi Lokalni program za mlade Grada 
Slatine 2024.-2027.

Sve veću aktivnost Udruge mladih Krik pohvalio je i slatinski gradonačelnik.

– Drago mi je što se sve više mladih okuplja oko vaše udruge i uključuje u njezin rad. Jedan od  zadataka Grada Slatine je omogućiti mladima što bolje uvjete za provedbu njihovih aktivnosti i slobodno izražavanje. Želja nam je da mladi u Slatini “dišu punim plućima”, razvijaju svoje ideje koje će svima nama Slatinu učiniti još ljepšim i ugodnijim mjestom za život te da se na ovakvim koncertima i sličnim aktivnostima dobro zabave jer jedna je mladost koju treba mudro, ali i bezbrižno proživjeti – rekao je gradonačelnik Ostrošić.

Pripreme u punom jeku

Kako dosadašnjem radu Udruge mladih Krik, tako i njihovim budućim aktivnostima, potporu su iskazali i Hrvoje Valpovac u ime Turističke zajednice Grada Slatine te Sunčica Novak Pavličević u ime Slatinskog informativnog centra, odnosno Radio Slatine.

Gradonačelnik je ujedno istaknuo kako su pripreme za proslavu Dana grada Slatine u punom  jeku te će osim spomenutog koncerta za mlade program proslave  sadržavati niz zabavnih, kulturnih i sportskih sadržaja.

Program je započeo 20. kolovoza koncertom Miroslava Škore na slatinskoj ljetnoj pozornici, na kojoj će do 28. kolovoza nastupiti i Igor Delač, Klapa Rišpet i Cecilija, dok će se na Javorici održati koncert Hladnog piva u sklopu Moto susreta u organizaciji Moto cluba Speed Slatina.

Program obuhvaća i kreativne radionice, tradicionalne manifestacije poput Čobanijade i Fišijade te Smotre folklora, kao i zanimljive izložbe. Uz brojne sportske susrete, program će obogatiti obilježavanje 50 godina postojanja i rada Hrvačkog kluba Slatina te 150 godina vatrogastva u Slatini.