Izbornik
Naslovnica Gradovi Split
dio identiteta grada Splita

Maketa monumentalne fontane izložena u atriju Gradske uprave

Maketa monumentalne fontane izložena u atriju Gradske uprave
1/3
Foto: Grad Split
U atriju Gradske uprave izložena je maketa monumentalne fontane, koja je na zapadnom dijelu splitske Rive, danas Trg Franje Tuđmana, stajala do 1947. godine.

Maketa Bajamontuše, legendarne monumentalna fontane, koja je stajala na zapadnom dijelu rive, a srušena je 1947. godine, izložena je u atriju Gradske uprave.

- Fontana je nedvojbeno dio identiteta grada Splita, neovisno o njenoj umjetničkoj vrijednosti i logično je da njena maketa bude u atriju Gradske uprave, mjestu koje je otvoreno za sve građane. Riječ je o jednom od glavnih punktova u gradu tako da mi je i drago što će građani i posjetitelji Splita moći vidjeti jedan izgubljeni biljeg identiteta našeg grada. Nju će se ovdje čuvati u nadi da će doći vrijeme kada će se prostor na kojem je ona bila oplemeniti kako je i bilo zamišljeno - kaže splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je, izgleda, unatoč bolesti i liječenju, češće na poslu nego što je u Banovinu dolazio Željko Kerum.

Ugovorom između Grada Splita i Društva prijatelja kulturne baštine je utvrđeno da se pod terminom „vrijeme privremenog čuvanja“ smatra vrijeme do pronalaska trajnog rješenja smještaja i prezentacije makete na adekvatnoj lokaciji.

- Maketa u trodimenzionalnom smislu podsjeća na fontanu koja je sagrađena 1880. Od posebnog je značaja za Split, jer je grad tada, nakon 1500 godina, ponovo dobio vodu. Izgrađena je kao spomenik vodi i jedino tako ju treba shvatiti. Izgradnja je zasluga svih građana i tadašnjeg gradonačelnika, jer je svaka splitska obitelj za to dala doprinos, uz prethodnu obnovu Dioklecijanovog vodovoda. Od tada je Split zakoračio u civilizacijske tokove Europe. Ona upotpunjuje „historicistički sklop“, kojeg čine Deškovićeva palača, Prokurative i u sredini fontana. Bez nje je taj prostor krnj - istaknuo je Ante Tukić, predsjednik Društva prijatelja kulturne baštine. Maketu je izradio Dimitrij Barba iz Betera pokraj Jastrebarskog. Bila je na javnom uvidu 2010. godine, radi upoznavanja mlađih generacija s izgledom srušenog izvornika.