Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Predstavljen priručnik “Briga o gostu s invaliditetom” Centra za odgoj i obrazovanje

Martin Frković: Slobodno nam prilazite bez straha i posrednika

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
Priručnik je namijenjen ugostiteljima, iznajmljivačima, ali i drugim djelatnicima u turističkoj industriji koji žele unaprijediti svoju uslugu primjerenim pristupom svojim gostima

Turistička zajednica grada Zaprešića je u nastavku projekta “Druga perspektiva” predstavila priručnik “Briga o gostima s invaliditetom” Centra za odgoj i obrazovanje Zagreb. Priručnik je, kako je istaknuto, namijenjen ugostiteljima, iznajmljivačima, ali i drugim djelatnicima u turističkoj industriji koji žele unaprijediti svoju uslugu primjerenim pristupom gostima s tjelesnim invaliditetom, intelektualnim teškoćama, autizmom, oštećenjem sluha i oštećenjem vida.

Počeo zanimljiv projekt odgovornog turizma, borbe protiv stereotipa i edukacije “Druga perspektiva” za sve osobe s invaliditetom koje žele i vole putovati

I za učenike ugostiteljstva

– Ideju je iznjedrio projektni tim naše škole koji intenzivno promišlja o tome što je potrebno osobama s invaliditetom. Ono po čemu je ovaj priručnik specifičan jest to što smo uspjeli spojiti edukacijsku rehabilitaciju i ugostiteljstvo i turizam. Dok smo pripremali sadržaj, razgovarali smo s osobama s invaliditetom i učili od njih što i kako. Upravo njihovo iskustvo tijekom korištenja usluga u turizmu i ugostiteljstvu bilo nam je od iznimne važnosti – rekla je Đana Baftiri, ravnateljica SŠ Centar za odgoj i obrazovanje i napomenula da je priručnik namijenjen i učenicima ugostiteljskih škola koji tek trebaju izaći na tržište rada.

šte rada. – Ima dosta pozitivnih primjera u pristupu osobama s invaliditetom, no to se najviše vidi na lokacijama na kojima se svakodnevno krećemo, točnije, gdje nas ljudi već poznaju. Dalje od tih lokacija, na žalost nije takva situacija. Moja poruka ugostiteljima i turističkim djelatnicima jest da nam prilaze bez straha i bez posrednika – rekao je Martin Frković, osoba s invaliditetom, koji je sudjelovao u snimanju videomaterijala i pripremi priručnika. Priručnik objedinjuje detaljne upute kako se ponašati prema gostu s tjelesnim invaliditetom, gostu s intelektualnim teškoćama, poremećajem iz spektra autizma, oštećenjima sluha i vida. Maja Postoglu, socijalna pedagoginja Centra, dala je niz praktičnih savjeta kako se ophoditi s gostima s različitim vrstama invaliditeta, a prikazani su i videomaterijali s uputama. – Osobe s invaliditetom su oko nas, ali su izolirane jer mi ne pristupamo njima. Zbog toga postaju još izoliranije i to je nešto što moramo promijeniti. Problem je što u obrazovnom planu nema ove tematike i budući ugostitelji nisu educirani kako pristupati gostima s invaliditetom. I to trebamo mijenjati – istaknula je Katarina Osipov, učiteljica stručnih predmeta za konobare.

Županija sufinancira rad Ljekarni u Zaprešiću 200.000 kuna

Odgovorni turizam

Direktor TZ grada Zaprešića Toni Ganjto ističe da je to tek početak brojnih aktivnosti u sklopu projekta “Druga perspektiva” kojim žele osvijestiti javnost o drukčijoj perspektivi putovanja i stvaranja doživljaja koji moraju biti omogućeni i dostupni svim osobama bez obzira na njihova fizička ograničenja i invalidnost. – Projektom želimo usmjeriti pažnju na važnost ideje odgovornog turizma, ali i povezivanja lokalne zajednice, kulture, turizma i svih davatelja usluga kako bi uspješno sagledali sve perspektive onih koji koriste naše usluge, putuju i žele se vratiti bogatiji za nove doživljaje – poručio je Ganjto i pozivao sve zainteresirane da im se pridruže u stvaranju drukčije perspektive putovanja za osobe s invaliditetom.