Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Počeo zanimljiv projekt odgovornog turizma, borbe protiv stereotipa i edukacije

“Druga perspektiva” za sve osobe s invaliditetom koje žele i vole putovati

1/3
Foto: TZ Grada Zaprešića
Glavna akterica je Laura, djevojka u invalidskim kolicima koja posjećuje neke od najatraktivnijih lokacija u Zaprešiću, a na njezinu je naizgled klasičnom turističkom putovanju prate i kamere

Turistička zajednica grada Zaprešića i mlada ekipa studenata predvođena Anjom Glavaš pokrenuli su projekt “Druga perspektiva”, čiji je cilj ispričati priču o važnosti uključivanja svih osoba u turistička kretanja, bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet. Snimljen je i istoimeni video.

Kroz Centar za mladež Zaprešić u godinu dana prošlo više od 5500 korisnika Zanimljivo ‘Ljeto u Zaprešiću’ uz radionice Centra za mladež

Žele osvijestiti javnost

– Ovim projektom želimo osvijestiti javnost o drugačijoj perspektivi putovanja i stvaranja doživljaja koji moraju biti omogućeni i dostupni svim osobama bez obzira na njihova fizička ograničenja i invaliditet. Projektom želimo usmjeriti pažnju na važnost ideje odgovornog turizma, ali i povezivanja lokalne zajednice, kulture, turizma i svih davatelja usluga kako bi uspješno sagledali sve perspektive onih koji koriste naše usluge, putuju i žele se vratiti bogatiji za nove doživljaje – rekao je direktor Turističke zajednice grada Zaprešića Toni Ganjto. Projekt, pojašnjava, kao temelj uzima lokalnu zajednicu i destinacije, a istovremeno želi ukazati na važnost provedbe ovakvog projekta na nacionalnoj razini, kako bi se približila svim osobama s invaliditetom.

Koristit će se za seminare, molitvene susrete, radionice, tribine, koncerte... Kripta crkve sv. Ivana Krstitelja postala je – moderna dvorana

– Putovanja se mijenjaju, a s njima se moraju prilagođavati i destinacije, uzimajući u obzir društvenu pravednost, zadovoljstvo posjetitelja i blagostanje zajednice. Na tom tragu u idućem razdoblju provodit ćemo različite aktivnosti u stvaranju pozitivne, drugačije i usmjerene percepcije na one koji se suočavaju s raznim preprekama u mogućnosti za putovanje. Prvi korak je bio snimanje promotivnog filma o Zaprešiću iz perspektive djevojke Laure koja je u invalidskim kolicima posjetila naš grad, a koji smo izradili u suradnji s autoricom Anjom Glavaš, čime pokazujemo sjajnu suradnju između studentske inicijative i naše javne odgovornosti kao turističke zajednice – dodao je Ganjto. Autorica videoprojekta Anja Glavaš ukazala je na važnost socijalne uključenosti i suzbijanje stereotipa.

– Na ideju za produkciju videa došla sam tijekom snimanja svog diplomskog dokumentarnog filma čiji su glavni akteri također osobe s invaliditetom. Turistička zajednica grada Zaprešića prepoznala je potencijal ove priče, pa smo odlučili snimiti dvadesetominutnu pilot-emisiju. Finalni proizvod je promotivni videodestinacije, ali iz perspektive osobe s invaliditetom, koji su jednaki članovi društva kao i svi ostali i koji imaju jednake potrebe i jednake želje kao i drugi, a to je putovati, upoznavati, učiti i doživjeti – rekla je A. Glavaš. Prema podacima Europske komisije 300 milijuna osoba s invaliditetom i 30 milijuna osoba u invalidskim kolicima učestalo putuje, a putovalo bi ih i više kada bi se naše destinacije usmjereno i uključivo bavile ovom tematikom i stvarale prilagođene turističke proizvode.

Nova atrakcija u Zaprešiću Otvara se poučna staza bana Josipa Jelačića

Poziv turističke zajednice

Ganjto je pozvao sve zainteresirane subjekte, druge turističke zajednice, ustanove i institucije da im se pridruže u stvaranju drugačije perspektive putovanja za osobe s invaliditetom.