Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Kroz Centar za mladež Zaprešić u godinu dana prošlo više od 5500 korisnika

Zanimljivo ‘Ljeto u Zaprešiću’ uz radionice Centra za mladež

1/3
Foto: Centar za mladež Zaprešić
S novim prostorom otvorile su nam se brojne mogućnosti, nove i kvalitetnije prilike za rad s djecom i mladima, kaže nam Vendi Keserica

"Kad narastem, bit ću televizor", "Nej men hej", "Mašta radi svašta", "Igrom do sebe"... Nazivi su to nekih od besplatnih radionica organiziranih za ovogodišnje "Ljeto u Zaprešiću" u Centru za mladež Zaprešić, udruzi koja djeluje još od 1998. godine.

U infrastrukturu se ulaže 614 milijuna kuna i omogućuje bolja povezanost Započela obnova pruge kojom se mjesečno preveze i 100.000 putnika

Telefonska linija za pomoć

– Cijelo vrijeme radili smo neprekidno osluškujući potrebe zajednice i pojedinaca. Programima, projektima i projektnim aktivnostima odgovarali smo na sve potrebe koje su se pojavljivali. Smatramo uspjehom što možemo reći da je kroz Centar za mladež Zaprešić prošle godine prošlo 5548 korisnika, djece, mladih, roditelja, osoba starije životne dobi – kaže Vendi Keserica iz CZMZ-a.

Do prije godinu dana jedan od glavnih ciljeva voditeljice Centra Klaudije Devčić Majerić bilo je zagovaranje novog, primjerenijeg prostora za rad.

Do ljeta 2019. godine radili su u prostoru od svega 45 četvornih metara, što ih je ograničavalo u izravnom radu s grupama djece koja bi dolazila na razne aktivnosti tijekom ljeta i zime.

– S novim prostorom otvorile su nam se brojne mogućnosti, nove i kvalitetnije prilike za rad s djecom i mladima, kojima kronično nedostaje prostor u Zaprešiću u kojem bi mogli provoditi slobodno vrijeme, dobivati podršku i pomoć, prostor za učenje i druge aktivnosti. U novom prostoru od 240 četvornih metara imamo puno veću slobodu za razvoj novih kreativnih ideja, pa smo samim time svi mi članovi tima CZMZ-a sretniji i zadovoljniji u radu – dodaje.

Donesene mjere za povećanje sigurnosti svih sudionika u gradskom prometu U suradnji s MUP-om sanirane su kritične crne točke, štite se i pješaci

U novom prostoru na raspolaganju su im dvije sobe za savjetovanja, za djecu i za roditelje, dvije prostorije za radionički tip rada, konferencijska soba i velika sobu za mlade u kojoj se mogu služiti internetom, gledati filmove, učiti, igrati društvene igre te još mnogo toga. U novom prostoru započeli su i provedbu nekoliko novih projekta kao što su CeZaM Zaprešić koji je usmjeren mladima za informiranje, slobodno vrijeme i volontiranje, projekt "Putokaz" koji se primarno bavi prevencijom ovisničkih ponašanja, projekt #imam podršku savjetovanjem, dok je "Ključić" namijenjen djeci i bavi se razvojem novih socijalnih i komunikacijskih vještina.

– Važno nam je istaknuti da smo i za vrijeme pandemije COVID-19 bili aktivni cijelo vrijeme, uveli smo telefonsku liniju za pomoć i podršku svim zainteresiranima kao i pisanje kolumne u besplatnom gradskom mjesečniku. Uz sve to, ostali smo u redovnom kontaktu s našim korisnicima s kojima smo se čuli telefonski, putem videopoziva i grupnih poziva. Vjerujemo da je ovo samo početak lijepe priče koja je započela novim prostorom i da je tek početak svega korisnog što Centar za mladež Zaprešić može ponuditi svim građanima Zaprešića i okolice – napominje.

Novi prostor otvoren je potkraj prošle godine u samom centru grada u Ulici Pavla Lončara 2. U uređenje je Grad Zaprešić uložio nešto više od pola milijuna kuna. – Od početka smo pratili vaše aktivnosti financijskim sredstvima, a tako će biti i ubuduće. Cijenimo sav vaš trud i napor koji ulažete u povezivanje svih generacija Zaprešićana, kontinuirano obogaćivanje sadržaja kojim doprinosite kvalitetnom suživotu svojih sugrađana i stvaranju grada po mjeri svakog čovjeka – poručio je tada gradonačelnik Željko Turk.

Želi se osigurati kvalitetan i prepoznatljiv prostor okupljanja dostupan svima Obnova Trga žrtava fašizma i energetska obnova zgrade suda

Nove radionice

Ljeto pred nama donosi nove, zanimljive radionice. Na radionici "Nej men hej" polaznici će imati priliku saznati više o Švedskoj, njenoj glazbi, ljudima, filmovima i jeziku. Imat će priliku naučiti osnove švedskog jezika kroz jednostavne primjere i zanimljive materijale.

U planu je radionica za maštovite djevojčice koje vole plesati, smišljati i pričati priče. Plesat će i uz priče razvijati pozitivan odnos prema sebi i svome tijelu. Najavljene su radionice dramske grupe, izrade narukvica prijateljstva, učenje engleskog jezika... Na radionici "Kad narastem, bit ću televizor" prolazit će kroz dijelove televizijskog novinarstva, učiti kako izgleda postupak montaže i kako nastaje televizijska emisija. 

Koristit će se za seminare, molitvene susrete, radionice, tribine, koncerte... Kripta crkve sv. Ivana Krstitelja postala je – moderna dvorana