Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Donesene mjere za povećanje sigurnosti svih sudionika u gradskom prometu

U suradnji s MUP-om sanirane su kritične crne točke, štite se i pješaci

1/3
Foto: Grad Zaprešić
Grad je dao izraditi Studiju sigurnosti u prometu koja je napravljena na temelju statističkih podataka Policijske postaje Zaprešić o broju nesreća unatrag nekoliko godina na svim pješačkim prijelazima

Kritične, tzv. crne točke za vozače na području Zaprešića sanirane su u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova. Riječ je o kružnom toku na ulazu u grad, Velikom Vrhu i cestovno-pružnom prijelazu u Ulici Pere Devčića. Naredni korak odnosi se na upravljanje postojećim prometnicama u smislu promjena smjerova i stvaranja više jednosmjernih ulica, dodavanje kružnih tokova i različite vertikalne signalizacije.

Želi se osigurati kvalitetan i prepoznatljiv prostor okupljanja dostupan svima Obnova Trga žrtava fašizma i energetska obnova zgrade suda

Prijedlozi građana

U Gradu ističu da velike infrastrukturne projekte u cestovnom prometu nužno prate i manji, koji doprinose sigurnosti svih sudionika u prometu. Uz razne civilne inicijative, gradska vlast, kažu, osluškuje želje svog stanovništva reagirajući na lokacijama koje se istaknu kao potencijalno opasne, pa se tako kontinuirano postavljaju svjetleći signali na pješačkim prijelazima, mijenjanju njihove lokacije i postavlja vertikalna signalizacija. Nakon što su se vrlo sigurnima za pješake pokazale uzdignute plohe u Ulici Ante Starčevića, koje pješaka stavljaju na prvo mjesto, ista je napravljena i u Tržnoj ulici kako bi se dodatno naglasila prednost pješaka. Sljedeće uzdignute plohe planirane su u Skurjenijevoj ulici kod Trga dr. Franje Tuđmana i u Ulici Zelengaj ispred Srednje škole Ban Josip Jelačić na županijskim cestama.

– Grad Zaprešić učestalo zaprima prijedloge građana za postavljanje uspornika prometa ili za promjenom prometnih rješenja na raznim lokacijama u gradu. Međutim, iako su svi prijedlozi dobrodošli, neki od njih nisu u skladu s pravilima struke. Stoga je Grad pristupio izradi Studije sigurnosti u prometu koja je napravljena na temelju statističkih podataka Policijske postaje Zaprešić o broju nesreća unatrag nekoliko godina na svim pješačkim prijelazima na području grada. Studija je pokazala kako neke lokacije koje građani ocjenjuju nesigurnima nisu među prioritetima. S druge strane, Studija je pokazala koje lokacije su najmanje sigurne, te je ponudila i konkretna rješenja za povećanje sigurnosti na njima – napominju.

U infrastrukturu se ulaže 614 milijuna kuna i omogućuje bolja povezanost Započela obnova pruge kojom se mjesečno preveze i 100.000 putnika

Nakon toga, Grad je izradio i elaborat o povećanju sigurnosti u zonama dječjih vrtića. Obuhvaćeni su bili svi vrtići i dogovoreno je da se kontinuirano radi po prioritetima. Sljedeći elaborat, koji je u završnoj fazi, odnosi se na povećanje sigurnosti u zonama škola.

Tjedan mobilnosti

– Dakle, povećanje sigurnosti posebno se odnosi na lokacije kojima prolazi veći broj djece i mladih. Treba spomenuti i projekt "zakOČI-Take a brake" u kojemu je Grad partner, a u sklopu njega evidentirane su lokacije kojima prolazi velik broj djece i pješaka te su planirane prometne intervencije u svrhu smirivanja prometa i veće sigurnosti na najkritičnijoj od njih – ističu.

Na području Zaprešića i Policijske postaje Zaprešić kontinuirano se provode i različite preventivno-edukativne aktivnosti; od prometne edukacije u dječjim vrtićima i osnovnim školama do predavanja za roditelje o ispravnom korištenju autosjedalica. Grad se pridružio i akciji "Sigurno s djecom u prometu" koju će tijekom ovog mjeseca provesti Policijska postaja Zaprešić u suradnji s udrugom Roda.

Bliži se kraju modernizacija i elektrifikacija željezničke pruge Zaprešić – Zabok Južna obilaznica i školska sportska dvorana napreduju prema planu

Cilj je na više lokacija u Zaprešiću djecu i njihove roditelje educirati o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima. Ove godine na jesen Grad će se uključiti i u "Tjedan mobilnosti". Naglasak će biti na uvođenju ili širenju pješačkih zona.