Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Želi se osigurati kvalitetan i prepoznatljiv prostor okupljanja dostupan svima

Obnova Trga žrtava fašizma i energetska obnova zgrade suda

1/3
Foto: Grad Zaprešić
Zgrada suda i gruntovnice podignuta je krajem 50-ih godina 20. stoljeća, a njezin je projektant arhitekt Plenić

Nakon uređenja Trga Ivana Pavla, Trga dr. Franje Tuđmana i Trga mladosti, na red za obnovu došao je i najstariji zaprešićki trg, Trg žrtava fašizma, najavljuju u gradskoj upravi. Nekad je tuda prolazio sav promet, no danas u znatno manjoj mjeri zahvaljujući novoizgrađenim obilaznicama koje su preuzele većinu tranzitnog prometa.

U infrastrukturu se ulaže 614 milijuna kuna i omogućuje bolja povezanost Započela obnova pruge kojom se mjesečno preveze i 100.000 putnika

Osim ljepšeg izgleda i ušteda

Unatoč novim trgovima, gradska tržnica i Trg žrtava fašizma ostali su do danas najdraže mjesto okupljanja brojnih stanovnika starog centra grada. No trenutačno stanje trga ne udovoljava ni funkcionalnim, a ni estetskim potrebama javnog gradskog prostora (građevinsko-tehnički elementi, urbana oprema i zelenilo su u relativno lošem stanju). Naglašen je nedostatak oblikovne i estetske komponente, što uvelike utječe i na općeniti nedostatak ambijentalne prepoznatljivosti. Sadržaji su minimalni i trenutačno nimalo atraktivni te ne zadovoljavaju potrebe trga.

- Ovim projektom želi se osigurati kvalitetan i prepoznatljiv prostor, mjesto okupljanja koje je dostupno svima, a koristio bi se u javne, društvene i kulturne svrhe - ističu u Gradu koji je naručio izradu idejnog rješenja i glavni projekt kojim se traži visoka estetska razina arhitektonskog oblikovanja parternog uređenja, detalja oborinske odvodnje i urbane i komunalne opreme.

Na trgu se također nalazi zgrada suda i gruntovnice koja je u vlasništvu Grada i predstavlja ne samo javnu ustanovu, nego dio trga, pa se njenom energetskom obnovom doprinosi urbanističkom izgledu grada.

Bliži se kraju modernizacija i elektrifikacija željezničke pruge Zaprešić – Zabok Južna obilaznica i školska sportska dvorana napreduju prema planu

- Zgrada je građena krajem 50-ih godina 20. stoljeća, a projektant zgrade je cijenjeni arhitekt Stjepan Plenić. Energetskom obnovom za koju je izrađena projektna dokumentacija žele se postići bolji uvjeti rada, smanjiti potrošnja energenata što će u konačnici doprinijeti i smanjenju zagađenja okoliša - napominju.

Tim projektom ravni krov dobit će novu toplinsku izolaciju i hidroizolaciju, predviđena je rekonstrukcija kompletne ovojnice zgrade, zamjena vanjske stolarije i bravarije, zamjena postojeće novom LED rasvjetom te zamjena postojećeg sustava grijanja novim sustavom grijanja s dizalicama topline. Ovom obnovom godišnja potrošnja primarne energije bit će manja za čak 79 posto. Projekt nije prijavljen, ali je spreman za prijavu. Čeka se objava poziva energetske obnove i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora. Prema indikativnom planu, objava poziva predviđena je za listopad 2020., a početak realizacije projekta planiran je u prvom kvartalu 2021. godine.

Odlagalište otpada Novi dvori pri kraju je s kapacitetom Za novo odlagalište otpada oko 8,6 milijuna kuna

Obnovljene i škole

Ovaj projekt energetske obnove neće biti prvi koji  je Grad proveo na zgradama javne namjene. Podsjetimo, energetska obnova provedena je u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja i područnim školama Pojatno i Jablanovec, a prošle godine je Županija energetski obnovila i zgradu Doma zdravlja. U 2019. godini uređena je dvorana ŠRC-a Zaprešić. Obnova je obuhvatila kompletno borilište s novim sustavom sportskog poda s toplinskom izolacijom od kamene vune. U uzdužnim hodnicima postavljena je podna keramika, zidovi su oličeni te je postavljena nova LED rasvjeta. Na vanjskom sjevernoj dijelu dvorane je izrađena termofasada te promijenjena stolarija. U planu je nastavak obnove vanjske omotnice, najavljuju u Gradu.