Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Bliži se kraju modernizacija i elektrifikacija željezničke pruge Zaprešić – Zabok

Južna obilaznica i školska sportska dvorana napreduju prema planu

1/3
Foto: Grad Zaprešić
Tijekom godine se očekuje i raspisivanje postupaka javne nabave za gradnju druge dionice od Obrubića do Šibica, s predviđenim početkom radova u sljedećoj godini. Zadovoljstvo napretkom radova izrazio je i gradonačelnik

Nakon otvorenja dionice državne ceste D225 Zaprešić - Prigorje Brdovečko, na dijelu od podvožnjaka ispod željezničke pruge Zaprešić – Zabok do Ulice Ante Starčevića, nastavljeni su radovi na tzv. južnoj obilaznici. Unatoč krizi uzrokovanoj epidemijom koronavirusa, iz Hrvatskih cesta poručuju kako se radovi izvode i napreduju u skladu s planiranom dinamikom te bi ovaj dio trebao biti završen u ugovorenom roku do kraja studenog 2020. godine.

Odlagalište otpada Novi dvori pri kraju je s kapacitetom Za novo odlagalište otpada oko 8,6 milijuna kuna

Drugi dio krajem svibnja

Radovi koji su u tijeku uključuju nastavak do Savske ulice s pothodnikom za pješake i izgradnju nadvožnjaka iznad željezničke pruge Zagreb - Savski Marof - Slovenija i spojne ceste s putnim prijelazima, čime će se spojiti Obrubići i Turkovići.

– Napravili smo pola nadvožnjaka i spustili nosače, a s drugom polovicom ćemo započeti krajem svibnja. Radi se i na pristupnim cestama do samog nadvožnjaka, pa bi ovaj dio trebao biti gotov u kolovozu. Sam završetak je vezan i za radove u Savskoj ulici gdje se trenutno gradi pothodnik za pješake, što je jedan od većih zahvata koje imamo na ovoj dionici. Usporedno s tim, prema planu se odvijaju i ostali radovi, odnosno postavljanje rubnjaka i pripreme za završno asfaltiranje prometnice – rekao je šef gradilišta Mario Lučić, djelatnik tvrtke Pionir koja izvodi radove.

Tijekom godine očekuje se i raspisivanje postupaka javne nabave za gradnju druge dionice od Obrubića do Šibica, s predviđenim početkom radova u sljedećoj godini. Zadovoljstvo napretkom radova izrazio je i gradonačelnik Željko Turk.

– Završetkom ovog dijela dobit ćemo još jedan izlaz na obilaznicu kojim će se dodatno rasteretiti promet kroz sam grad, a kada govorimo o prometu, uz ovaj veliki projekt, podsjećam na to da se bliži završetak modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge Zaprešić – Zabok te očekujemo skori početak obnove pruge Zapadni kolodvor - Savski Marof. Ukupno su investicije vrijedne više od milijardu kuna, što još nije zabilježeno u povijesti našeg grada – zaključio je gradonačelnik.

Praćenje kvalitete zraka U dogovoru s građanima postavljena mjerna stanica

Gradnja nove trodijelne školske sportske dvorane Osnovne škole Antuna Augustinčića odvija se u skladu s planiranom dinamikom, a završetak građevinskih radova i uređenja prostora oko dvorane očekuje se u proljeće 2021.

– Izvedeni su kompletni radovi postavljanja temelja objekta, zidova, svlačionica, spremišta i popratnih prostorija te smo započeli s gradnjom glavne nosive konstrukcije i podizanja stupova dvorane, što namjeravamo završiti kroz naredna dva mjeseca. Plan je do jeseni zatvoriti objekt kako bismo tijekom zime mogli izvoditi unutarnje radove – pojasnio je Beat Jelačić, inženjer gradilišta.

Ulaganje od 25 milijuna kn

Kako napreduju radovi, provjerio je i gradonačelnik Željko Turk sa suradnicima.

– Ove smo godine zbog epidemije obustavili neke od planiranih investicija u gradu, no gradnja ove sportske dvorane kapitalni je projekt koji nam je među prioritetima. Zato me veseli što radovi teku prema planu i što će dvorana, nastavi li se ovako, sljedeće godine biti na raspolaganju školarcima, ali i poslužiti za šire sportske potrebe – rekao je i napomenuo kako će između dvorane i škole biti izvedena tzv. topla veza, stakleni spoj koji će djeci omogućiti kretanje između objekata bez izlaska, što je posebno važno zimi.

Zaprešić Završni radovi u Ulici Pere Devčića

Ugovorena vrijednost projekta iznosi 22 milijuna kuna, a s unutarnjim uređenjem i postavljanjem potrebne opreme procjenjuje se da će ulaganje iznositi 25 milijuna kuna, za što se novac izdvaja iz gradskog i županijskog proračuna.