Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Praćenje kvalitete zraka

U dogovoru s građanima postavljena mjerna stanica

Foto: Grad Zaprešić
Svaki od parametara mjeri se nekoliko puta u minuti, što Gradu omogućava detaljan uvid u kvalitetu zraka

Grad Zaprešić je pokraj pročistača vode postavio mjernu stanicu hrvatskog proizvođača Smart Sense za indikativno praćenje kvalitete zraka.

Zaprešićka srednja škola Učenička zadruga – odmak od svakodnevne nastave, kreativnost i humanitarni rad

Rezultat je to dogovora sa stanarima Kolodvorske ulice koji su izrazili zabrinutost zbog povremenog širenja neugodnih mirisa u neposrednoj blizini uređaja za pročišćavanje otpadnih voda uslijed kompostiranja. AirQ mjerni sustavi koriste se za praćenje zagađenja u gradovima diljem svijeta, a model u Zaprešiću mjeri i u realnom vremenu dostavlja podatke o parametrima specifičnim za ovu mikrolokaciju. Elektrokemijskim senzorima mjere se razine amonijaka, sumporovodika, etil merkaptana, metil merkaptana i sumporovog dioksida, a stanica je dodatno opremljena senzorima za mjerenje temperature, atmosferskog tlaka i relativne vlažnosti, kao i modulima za praćenje smjera i brzine vjetra te količine padalina.

Zaprešić Završni radovi u Ulici Pere Devčića

Svaki od parametara mjeri se nekoliko puta u minuti, što će Gradu omogućiti detaljan uvid u kvalitetu zraka i pravodobno uočavanje eventualnih odstupanja. U tijeku je postupak javne nabave za radove na projektu odvodnje aglomeracije Zaprešić, u sklopu čega će se graditi i u rad pustiti treći stupanj biološkog pročišćavanja otpadnih voda.