Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Zaprešićka srednja škola

Učenička zadruga – odmak od svakodnevne nastave, kreativnost i humanitarni rad

1/2
Foto: Grad Zaprešić
I nastavnici su danima izrađivali keramičke predmete od čije su prodaje sredstva namijenili potrebitima. Zadruga nosi naziv Ban

Učenička zadruga Ban zaprešićke srednje škole već je dvije godine prisutna i aktivna u gradskoj zajednici. Zadruga je službeno osnovana u listopadu 2018. godine, no s aktivnostima koje se danas provode kao redovne započeli su mnogo prije.

Praksom do veće zapošljivosti Veleučilištu Baltazar odobreno tri milijuna kuna za obrazovanje koje se temelji na iskustvu

Krenulo od keramičarstva

Nastala je kao neizbježan slijed mnogih kreativnih aktivnosti u školi i želje da se izađe izvan njenih zidova, a danas je i članica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva. Najstarija djelatnost u zadruzi je ona keramičarska i od nje je sve krenulo, a danas djeluju još likovna sekcija, sekcija za izradu sapuna te sekcije uslužnih djelatnosti, osobnih usluga, promocije, računovodstva, humanitarnog rada i sekcija za projekte na međunarodnoj razini. Zadruga broji stotinjak učenika, što nije čudno s obzirom na devet sekcija, a pokretačica Učeničke zadruge Ban, profesorica Zdravka Kramarić, ističe kako su na taj broj izrazito ponosni.

– Mnoge smo aktivnosti provodili i prije pa učenicima osnivanje zadruge nije bila velika novost, no odlasci na sajmove, smotre, razmjene, kao i povećan broj radionica novosti su koje ih vesele. Odmak od svakodnevne nastave, mnogo kreativnosti istovremeno isprepletene i s humanitarnim djelovanjem itekako su ih oplemenili i oni to prepoznaju pa ponekad i nemamo dovoljno mjesta za sve u našoj maloj zadružnoj prostoriji – istaknula je Kramarić. Mnoge aktivnosti proizašle su iz rada nastavnika srednje škole kroz njihove matične predmete, pa učenici i nastavnici u zadruzi samo nadograđuju svoje vještine.

Raspisan natječaj Za proljetnu sjetvu poticaji od 500 do 800 kuna

Komunikacija i rad u timu su neizbježni, kao i suradnja različitih smjerova i uzrasta.

Također, važno je znati upravljati vlastitim slobodnim vremenom, kako izmisliti i izraditi nove stvari, ali i biti sposoban da proizvodi budu visoke kvalitete. Tome svakako treba dodati i kritičko mišljenje, socijalne vještine, kreativnost, inovativnost, poduzetnost, ali i empatiju za one kojima je pomoć najpotrebnija. Tako su u brojnim akcijama koje provode prodali mnoštvo radova, a prikupljenim sredstvima mnogima uljepšali dane.

Darivali potrebite učenike

– U našoj maloj prostoriji često nas je i previše, no osjeti se da su učenici ondje opušteni i da vole doći. S druge strane, primjerice, u vrijeme štrajka prosvjetara soba je opet bila puna nastavnika koji su danima izrađivali keramičke predmete od čije su prodaje sredstva namijenili potrebitima. Ove smo godine, uz djecu iz Dječjeg doma u Laduču i štićenike Dječje bolnice u Bistri, darivali i naše potrebite učenike. Upravo nas to oplemenjuje i čini boljim učenicima i nastavnicima – zaključila je profesorica Kramarić.

Plan razvoja turizma pod nazivom Moj Zaprešić, moja priča Dokument koji će definirati ključne motive grada