Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Praksom do veće zapošljivosti

Veleučilištu Baltazar odobreno tri milijuna kuna za obrazovanje koje se temelji na iskustvu

1/2
Foto: Grad Zaprešić
Stručnom praksom studenti stječu potrebne vještine važne za ulazak na tržište rada

Zaprešićkom Veleučilištu Baltazar odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od gotovo tri milijuna kuna za provedbu projekta "Praksom do veće zapošljivosti – obrazovanje temeljeno na iskustvu", kojeg je partner i Grad Zaprešić.

Raspisan natječaj Za proljetnu sjetvu poticaji od 500 do 800 kuna

Riječ je o samo jednom u nizu projekata kojim Veleučilište nastoji svojim studentima pružiti priliku da uz teorijsko znanje steknu i praktično, koje će u budućnosti moći primijeniti te ih tako u potpunosti pripremiti za tržište rada. Veleučilište je prijavilo projekt na poziv "Razvoj, unapređenje i provedba stručne prakse u visokom obrazovanju", raspisan u svrhu povećanja zapošljivosti studenata omogućavanjem stjecanja praktičnih vještina za rad te jačanja kompetencija osoblja visokih učilišta za razvoj modela učenja uz rad.

Sufinanciranje iz EU

Ugovor o dodjeli sredstava u maksimalnom iznosu prihvatljivih troškova potpisan je s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, a projekt će se financirati iz Europskog socijalnog fonda.

Prema podacima iz "Studije o stručnoj praksi u visokom obrazovanju", na hrvatskim visokim učilištima nije dovoljna zastupljenost studenata stručne prakse s ECTS bodovima, osobito na stručnim preddiplomskim i specijalističkim diplomskim studijima. Osim toga, problem je i nedovoljan broj kompetentnih mentora-nastavnika i mentora-poslodavaca te slabo praćenje i vrednovanje njihova rada. Stručna praksa je važna za sve dionike procesa jer studenti stječu potrebna znanja i vještine važne za ulazak na tržište rada te samopouzdanje u novoj sredini.

Plan razvoja turizma pod nazivom Moj Zaprešić, moja priča Dokument koji će definirati ključne motive grada

Cilj ovog projekta je, pojašnjavaju, doprinijeti poboljšanju vještina i kompetencija studenata, kroz unapređenje stručne prakse u svrhu povećanja njihove konkurentnosti na tržištu rada te brže zapošljivosti. Provedbom projekta u trajanju od 30 mjeseci, unaprijedit će se obavezni predmeti stručne prakse na dva stručna preddiplomska i četiri specijalistička diplomska studija s novim silabusima i ishodima učenja, uvesti terenska nastava te izraditi 10 diplomskih radova u suradnji s institucijama i privatnim sektorom.

Karijerni centar

– Time će studenti za vrijeme studija steći osnovne kvalifikacije za obavljanje jednostavnih poslovnih procesa, što će im pomoći kod budućeg zapošljavanja. Osim toga, projektnim aktivnostima će se unaprijediti nastavničke kompetencije 28 nastavnika i nenastavnog osoblja u mentoriranju te kompetencije 15 poslodavaca u praćenju i vrednovanju studenata. Predviđenim sredstvima unaprijedit će se Karijerni centar Veleučilišta Baltazar koji će provoditi organizaciju stručne prakse, povezivati studente i poslodavce te osigurati podršku studentima tijekom studiranja – navodi se u obrazloženju projekta. 

Centar za mladež Zaprešić Centar za mladež Zaprešić Zbog količine projekata koje imaju dobili su novi, pet puta veći prostor