Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Centar za mladež Zaprešić

Zbog količine projekata koje imaju dobili su novi, pet puta veći prostor

Centar za mladež Zaprešić
Foto: Grad Zaprešić

Iako su 1998. godine krenuli relativno skromno, danas, punu dvadeset jednu godinu poslije, nalaze se na mjestu jedne od najcjenjenijih udruga te vrste u Hrvatskoj. Unatoč činjenici da u njemu radi tek osam zaposlenika, odnosno zaposlenica, Centar za mladež Zaprešić svojim projektima, na kojima se rad Centra i bazira, i dalje osvaja nagrade kako na lokalnoj, tako i županijskoj, ali i nacionalnoj razini.

Grad Zaprešić Projekt vrijedan 65 milijuna kuna Širokopojasni internet u Zaprešiću i svim okolnim općinama do kraja 2023.

– Više od dva desetljeća radimo s djecom, mladima i njihovim obiteljima, a unazad šest, sedam godina smo shvatili i da postoji korisnička skupina starijih ljudi kojima bismo mogli ponuditi naše usluge, tako da smo povezali mlade volontere s osobama starije životne dobi, tako da sada u principu obuhvaćamo sve dobne skupine – kazuje voditeljica Centra Klaudia Devčić Majerić. Naglašava i kako su se proteklih godina čak bili našli i u određenom problemu zbog broja projekata i programa koje provode, i zato što im je prostor od četrdesetak kvadrata u Ulici Matije Gupca u kojem su bili smješteni jednostavno postao premalen.

Upravo su se zbog toga prije nekoliko mjeseci premjestili u novouređeni i čak pet puta veći prostor u Ulici Pavle Lončara u centru grada, što su, kako kažu, doživjeli i kao svojevrsni rođendanski poklon. Riječ je o investiciji koju je s nešto više od pola milijuna kuna financirao Grad Zaprešić, a prostor je multifunkcionalan te se u njemu mogu organizirati različiti programi i događanja.

Projekt Newlight Novom rasvjetom štede 200.000 kuna mjesečno

– Nedavno nam se javilo osmero djece koja su trebala napraviti nekakav plakat za školu, ali nisu imala prostor u kojem bi to radili jer je malo nezgodno da njih osmero to radi kod nekoga u stanu ili kući, pa su došli ovamo i napravili taj plakat, prezentaciju, isprintali sve materijale koji su im trebali i tako dalje. Osim toga, sada ovdje redovito možemo organizirati i filmske i književne večeri i različite tipove druženja, za što smo prije morali iznajmljivati neke druge prostore. Usto, imamo posebnu sobu u kojoj možemo odrađivati i savjetovanja i psihoterapiju, u procesu smo opremanja prostorije za terapiju igrom koju provodimo s djecom mlađom od 12 godina... – nabraja Klaudia Devčić Majerić.

Dodaje i kako su lani uz pomoć 58 volontera, koliko ih je prošlo kroz Centar, proveli desetak projekata, među kojima su program “Daroviti” za nadarenu djecu predškolske dobi, “Naučimo roditelje” kojim doprinose kvalitetnijem roditeljstvu, “Nismo vas zaboravili” u sklopu kojeg volonteri pomažu starijim ljudima provodeći vrijeme s njima, razgovaraju, igraju društvene igre, odlaze im po namirnice i slično... Projekt Modifikacije ponašanja putem igre jedan je od uspješnijih, a riječ je o preventivnom programu koji Centar provodi u osnovnim školama gdje rade s manjim grupama djece, a teme su odnosi prema sebi i drugima, nenasilno rješavanje sukoba...