Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Projekt vrijedan 65 milijuna kuna

Širokopojasni internet u Zaprešiću i svim okolnim općinama do kraja 2023.

Grad Zaprešić
1/3
Foto: Grad Zaprešić
Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk istaknuo je kako mu je posebno drago što sudjeluju u tako velikom projektu koji uopće neće opteretiti gradski proračun

Grad Zaprešić potpisnik je Sporazuma o partnerstvu s Hrvatskim telekomom u provedbi projekta gradnje mreže širokopojasnog interneta, kojim se HT obvezao da će u iduće tri godine sagraditi optičku mrežu koja omogućuje brzine od minimalno 100 Mbit/s, što je posebno važno za ruralna naselja gdje postojeća infrastruktura pruža isključivo osnovne brzine interneta.

Sudjelovalo više od 400 učenika Gradonačelnik Željko Turk primio brončane prirodoslovce

Preduvjet za NGA mrežu

Riječ je o Sporazumu koji je sastavni dio Javnog poziva za gradnju pristupnih mreža sljedeće generacije koji je prošle godine raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, a na kojem je HT-u odobreno 13 od 16 predanih ponuda, među kojima je i ona za zaprešićki kraj. U dovođenje mreže nove generacije u dijelove Hrvatske gdje takva infrastruktura ne postoji HT će do kraja 2023. godine investirati 328 milijuna kuna.

– Nakon što smo finalizirali modernizaciju mobilne mreže diljem Hrvatske i pripremili je za nadogradnju na 5G tehnologiju, ovo je novi iskorak i u fiksnom segmentu. U sklopu ovog projekta svim ćemo stanovnicima omogućiti da, koristeći najmodernije tehnologije današnjice, stvaraju bolju budućnost. Digitalizacija svih dijelova Hrvatske temelj je naše društvene svrhe – istaknuo je Boris Drilo, član Uprave i glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Hrvatskog telekoma. Osim u Zaprešiću širokopojasni internet bit će uveden i na području općina Brdovec, Dubravica, Jakovlje, Luka, Marija Gorica i Pušća, čime će se obuhvatiti 13.307 kućanstava. Procijenjena vrijednost projekta iznosi gotovo 65 milijuna kuna, od čega će 50 posto financirati HT, dok će se ostatak podmiriti iz EU fondova. Upravo je potpisivanjem ovog Sporazuma ostvaren jedan od temeljnih uvjeta za prijavu projektnog prijedloga HT-a kao prijavitelja i Grada Zaprešića kao partnera na Ograničeni poziv za gradnju NGA mreže iduće generacije za sufinanciranje od fondova Europske unije.

Turistički program Zaprešića za 2020. godinu Cilj je pozicionirati specifične oblike turizma poput golfa, jahanja, ribolova...

– Implementacija takvih mreža dovest će do smanjenja digitalnog jaza, a uvođenje širokopojasnih usluga u različite segmente društva pridonosi poboljšanju njihove učinkovitosti.

Za lokalnu zajednicu tu su i druge koristi, poput povećanja atraktivnosti u privlačenju poduzetništva, povećanje efikasnosti javnih i privatnih usluga te računalne pismenosti. Veliko mi je zadovoljstvo što imamo priliku u partnerskom odnosu biti dio ovako velikog ulaganja, a koje neće opteretiti gradski proračun i naše građane. Uz brojne dobrobiti, ovo će omogućiti i toliko traženu digitalizaciju javne uprave, smanjujući tako opterećenje i troškove javne administracije, a s druge strane će se, kroz mogućnost korištenja elektroničkih usluga, povećati njihova dostupnost građanima te otvoriti mogućnosti za dodatno obrazovanje i povećanje kvalitete života građana – poručio je gradonačelnik Željko Turk. Inače, osim ovog projekta Gradu Zaprešiću odobrena su i sredstva u iznosu od 15 tisuća eura kroz europski natječaj WiFi4EU čime će se nabaviti najsuvremenija oprema za Wi-Fi pristupne točke na javnim mjestima.

U vrtiće upisano 263 djece ‘Među gradovima smo koji bilježe najveći porast vrtićaraca’

Besplatni Wi-Fi iduće 3 godine

Time je završena modernizacija i unapređenje postavljene opreme, ali je i proširena mreža pristupnih točaka na najfrekventnijim mjestima u Zaprešiću. Sada građani mogu bezbrižno i besplatno “surfati” sve od gradske tržnice i prostora kod gradske vijećnice, preko šetališta i Trga Ivana Pavla II. do Trga mladosti, zatim na Trgu dr. Franje Tuđmana, prostoru oko srednje škole te Novim dvorima i Zajarkima. Europska unija u punom trošku financira troškove opreme i instaliranja pristupnih točaka bežičnom Internetu, dok je obveza Grada financirati povezivost, odnosno internetsku pretplatu, kao i održavanje opreme u trajanju od najmanje tri godine.