Izbornik
Naslovnica Gradovi Zaprešić
Projekt Newlight

Novom rasvjetom štede 200.000 kuna mjesečno

Foto: Grad Zaprešić
Projektom Newlight sve su postojeće svjetiljke na području Zaprešića i pripadajućih mu naselja, njih 4380, zamijenjene LED rasvjetom. Građane je to ukupno koštalo 15 milijuna kuna, a osnovni princip otplate je kroz znatne uštede za električnu energiju

Provedba projekta Newlight koji se odnosi na rekonstrukciju, modernizaciju i upravljanje sustavom javne rasvjete Grada Zaprešića, pri samom je završetku.

Grad Zaprešić Projekt vrijedan 65 milijuna kuna Širokopojasni internet u Zaprešiću i svim okolnim općinama do kraja 2023.

Kroz projekt su sve postojeće svjetiljke na području Zaprešića i pripadajućih mu naselja, njih 4380, zamijenjene LED rasvjetom, a trenutno je u tijeku otklanjanje mjestimičnih nepravilnosti. Zamjenu svjetiljki provela je tvrtka HEP ESCO, a Zaprešić sada ima potpuno novu rasvjetu koja je energetski učinkovita. Osim toga, potencijal ostvarenja energetskih ušteda modernizacijom sustava iznosi čak 60 posto u odnosu na dosadašnju godišnju potrošnju. Ušteda je vidljiva već sad jer je za električnu energiju, u odnosu na siječanj prošle godine, utrošeno oko 200 tisuća kuna manje.

– Sve jedinice lokalne samouprave dužne su u roku od 12 godina uskladiti postojeću rasvjetu s odredbama novog Zakona o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja, a Zaprešić je među prvim gradovima koji je tu obvezu ispunio. Uz to što ćemo ostvariti znatne uštede, ovim projektom dokazujemo jasan strateški smjer prema održivom razvoju, kao i brigu za okoliš – izjavio je gradonačelnik Željko Turk.

Projekt vrijedan 684 milijuna kuna Radovi na proširenju kanalizacijske mreže započet će ove godine

Podsjećamo, projekt Newlight, čija je ukupna vrijednost oko 15 milijuna kuna, financirat će se prema modelu Ugovora o energetskom učinku čiji je osnovni princip otplata investicije zahvaljujući uštedama. Takav model uključuje projektiranje, financiranje, rekonstrukciju i modernizaciju te otklanjanje grešaka ili kvarova tijekom 10 godina, koliko traje vrijeme ugovornog odnosa, pa od Grada Zaprešića kao korisnika ne zahtijeva dodatna financijska ulaganja.