Izbornik
Naslovnica Gradovi Vinkovci 2696 pregleda
veliki uspjeh na olimpijadi u Beogradu

Maturant vinkovačke Gimnazije Srećko Kajić svjetski je prvak u geografiji

Srećko Kajić
Foto: Facebook/Srećko Kajić
Svjetska geografska olimpijada održana je u Beogradu i na njoj je sudjelovalo 160 učenika iz 44 zemlje

Poslije niza priznanja na natjecanjima u Hrvatskoj, maturant vinkovačke Gimnazije Srećko Kajić na Svjetskoj geografskoj olimpijadi u Beogradu, koju je organizirala Međunarodna geografska unija, postao je svjetski prvak. Kajiću je to uspjelo u konkurenciji više od 160 učenika iz 44 zemlje, čime je pokazao da je znanje hrvatskih srednjoškolaca unatoč svim problemima na zavidnoj razini.

Višesatne pripreme

– Bilo je vrlo zahtjevno, ali smo uspjeli. Natjecanje je bilo podijeljeno u tri dijela, i to na pisani dio, terensku nastavu i multimedijski test. Pitanja su bila vezana uz fizičku i društvenu geografiju svijeta. Svi ti pojedinačno postignuti rezultati su zbrajani i tako je dobiven konačni rezultat i poredak – rekao je Kajić poslije velikog uspjeha u Beogradu.

Objašnjava da su se odličja na Olimpijadi u Beogradu dijelila tako da se do 15. mjesta dobivala zlatna medalja, od 15. do 40. mjesta srebrna, a natjecatelji od 41. do 80. mjesta dobili su brončane medalje. Vinkovčanin je u ukupnom plasmanu osvojio drugo mjesto, što je najbolji plasman nekog hrvatskog predstavnika dosad na tom natjecanju.

Uspjeh hrvatskih predstavnika u Beogradu upotpunio je Mihovil Penavić iz Slavonskoga Broda koji je osvojio 19. mjesto i srebrnu medalju. Nastupio je i Leo Radalj koji je osvojio 100. mjesto i za dlaku mu je izmaklo brončano odličje.

Kajić kaže da se tjednima prije samostalno pripremao, i to po nekoliko sati dnevno, kako bi postigao što bolji rezultat. Tome treba dodati i pet dana priprema na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Kaže kako se bez takvih priprema ne može očekivati kvalitetan rezultat, tim prije što u hrvatskom školskom programu iz geografije ima previše trivijalnih podataka.

– To se može ispraviti, ali mislim da imamo više znanja od učenika iz većine ostalih zemalja – istaknuo je Kajić koji je prije natjecanja u Beogradu u protekle tri godine bio hrvatski prvak u geografiji, tako da je samim time rezultat na Svjetskoj geografskoj olimpijadi donekle i očekivan. Danas, poslije svih tih uspjeha, kaže i da nema nekakav poseban razlog zašto toliko voli geografiju. Ipak, navodi da je učenje geografije jedan od najboljih načina da se upozna s različitim kulturama i egzotičnim zemljama. Sve to rezultiralo je i time da je upisao geografiju na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, tako da će svoja znanja iz tog područja sada još više proširiti.

Uspjeh i iz engleskog

Prethodno je ove godine na državnoj maturi postigao jedan od najboljih rezultata iz geografije u povijesti državne mature. Kajić je točno riješio 91 posto ispita. Na državnoj maturi iz engleskog jezika riješio je ispit sto posto.