Izbornik
Naslovnica Gradovi Koprivnica
USPJEH KOPRIVNICE

Među top 10 gradova po povlačenju EU novca

Inkubator kreativnih industrija  u cijelosti je sagrađen novcem EU
Foto: Robert Mihaljević
Inkubator kreativnih industrija u cijelosti je sagrađen novcem EU

Koprivnica je među deset hrvatskih velikih gradova i sjedišta županija koji su u protekle tri godine povukli najviše novca iz fondova EU, pokazala je najnovija analiza. Veliki i srednji gradovi imali su najveći udjel povučenih sredstava. Rijeka i Osijek su na vrhu, a Koprivnica je osmi od top 10 gradova s povučenih 33,4 milijuna kuna u tri fiskalne godine. Izuzme li se Zagreb, 2017. su gradovi povukli 105 milijuna kuna, godinu poslije 358 milijuna, a 2019. godine 891 milijun kuna. Ukupno su u tri godine povukli 1,3 milijarde. Gleda li se udjel povučenih sredstava u odnosu na ukupno isplaćen EU novac, predvodnici su, dakle, Rijeka s udjelom od 5,3 posto i Osijek s 3,7 posto. Koprivnica je osma s udjelom od oko 2 posto. Što koprivničke vlasti kažu na te brojke? Gradonačelnik Mišel Jakšić naglašava kako su u fokusu grada mladi, obrazovanje, održivi razvoj i gospodarstvo.

Učenicima nagrade, Gradu vrijedno priznanje Koprivnici dodijeljen nacionalni certifikat ‘Grad za mlade’

– Ponosni smo što smo u sve osnovne škole uveli robotiku, osnovne škole postaju centri izvrsnosti. Zahvaljujući europskim projektima, uspjeli smo razviti održivi sustav javnog gradskog prijevoza. Tu su i važni infrastrukturni projekti, od gradnje cesta, inkubatora za poslovne subjekte do škola i vrtića – navodi Jakšić.

Grad Koprivnica je u razdoblju od 2017. do 2019. provodio ukupno 27 projekata, a njihova ukupna vrijednost je oko 75 milijuna kuna. Od početka 2017. do danas pak provodi se ukupno 35 projekata teških oko 99 milijuna kuna. Trenutno je u provedbi ukupno 14 projekata, ukupne vrijednosti 48,2 milijuna kuna. Od 2017. do 2019. najznačajniji projekti bili su izgradnja Inkubatora kreativnih industrija, energetske obnove dvije osnovne škole, izgradnja reciklažnog dvorišta, izgradnja spojne ceste prigradskih naselja Starigrad i Reka te izgradnja nove zgrade dječjeg vrtića u prigradskom naselju Starigrad.

U tom periodu, ističe se i projekt Prominent MED s pomoću kojeg je obnovljen Dječji vrtić Loptica u Generalićevoj ulici, i to provedbom javne nabave inovacija – prvog takvog provedenog postupka u Hrvatskoj, za koji su Grad Koprivnica i REA Sjever primili i prestižnu nagradu Procura+.